Esqueix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Esqueixos)
Vitis vinifera micropropagada en agarosa amb una tècnica de microesqueixat.

Un esqueix és un fragment d'una planta separat de la seva progenitora amb una finalitat reproductiva. Poden tallar-se parts de la tija i posar-les a terra, per produir arrels. Les plantes que s'han tret amb aquest mètode són genèticament idèntiques a la seva progenitora, tenint les mateixes propietats i fenologia, és a dir, seran clons. Existeixen diferents maneres de fer esqueixos depenent del període de creixement que tingui la planta mare quan es talla l'esqueix:

  • De brots. S'han de tallar a la primavera a partir de puntes de brots de creixement ràpid.
  • De branques tendres. Es tallen un poc més tard que els anteriors, quan el creixement apical dels brots és més lent, però encara són verds.
  • De branques semilignificades. Aquests esqueixos es tallen a acabar l'estiu, quan el creixement ha menguat, i les soques són més amples i fortes.
  • De branques lignificades. Es fan d'arbres i arbusts de fulla caduca, durant el període de latència, branques llenyoses, també anomenades "estaques".

La reproducció per esqueixos és asexual pel que només cal un progenitor. Passos:

  • Tallar un tros tendre i viu planta progenitora.
  • Ficar-ho a un recipient amb aigua fins que desenvolupa les arrels. Este pas pot ser llevat, i continuar amb el vinent si cal, ja que a algunes plantes es podreix la soca abans de desenvolupar les arrels.
  • Enterrar a la terra l'esqueix i regar un poc més del normal.

I si tot resulta bé, en pocs dies tindrem una nova planta clonada completament independent de la seua progenitora asexual. Hi ha plantes que es reprodueixen molt fàcilment amb aquest mètode.

Vegeu també[modifica]