Esuvis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Essuis)
No s'ha de confondre amb Esubians.
Infotaula de grup humàEsuvis

Situació dels Esuvii a la Gàl·lia
Tipustribu
Part degals
Geografia
Originari deNormandia (França) Modifica el valor a Wikidata

Els esuvis[1] (en llatí Esuvii o Esubii), foren un poble de la Gàl·lia. Vivien entre el Sena i el Loira, no lluny de Bretanya. En un passatge Cèsar els anomena sessuvi i diu que eren un estat marítim de l'Armòrica. Probablement ocupaven l'antiga diòcesi de Séez propera a Le Mans i Évreux. Se'ls situa propers als nervis (nervii) i els rems (remi), però que la seva ciutat principal fos l'actual Esch, a la vora del riu Sauer, no té pas un consens general.

El 54 aC Cèsar va distribuir les seves tropes en quarters d'hivern; una legió, manada per L. Roscius, es va instal·lar al país dels esuvis. Un exèrcit de gals dels pobles d'Armòrica es va reunir per atacar a Roscius, però es van retirar el conèixer les notícies de les derrotes de la resistència a altres parts del país. Com a sessuvis tornen a ser esmentats junt amb els curiosolites i els vènets.[2]

Referències[modifica]

  1. Cèsar, Juli. «Llibre II, XXIV.1». A: Guerra de les Gàl·lies (en llatí i català). Traducció: Icart, Joaquim. 3 vol. Barcelona: Fundació Bernat Metge, 1974, p. 150. DL B. 48252-1974. ISBN 8472250938. 
  2. Smith, William. Dictionary of Greek and Roman Geography (en anglès), 1854.  [1]