Línia 1 de Metrovalència

(S'ha redirigit des de: Estació de Bétera)
Infotaula xarxa de transportsLínia 1
La línia 1 a Burjassot.
Inauguració8 d'octubre de 1988 (obertura del túnel de Sant Isidre a Empalme)
OperadorFGV
Tipus serveiTren lleuger i metro
Municipi(s)València, Alberic, L'Alcúdia, Alginet, Benaguasil, Benimodo, Bétera, Burjassot, Carlet, Castelló de la Ribera, L'Eliana, Godella, Llíria, Massalavés, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, La Pobla de Vallbona, Rocafort, Torrent
Territori cobertRibera Alta, Horta i Camp de Túria
Estacions58
Longitud95,2 km
Línia 1.
Línia 1.
Plànol del Metro de València.

La línia 1 és una de les línies de metro de València i la seua rodalia. Es compon de dues línies en superfície que comparteixen un tram subterrani comú, entre Empalme i Safranar, a València ciutat. La resta del recorregut es fa arran de terra, llevat del ramal de Torrent Avinguda, que és soterrat. Naix de la unió de les antigues línies del Trenet de València a Bétera, Llíria i Castelló, i, tanmateix, de les línies 1 i 2 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, que van substituir el Trenet.

Aquesta línia dona servei a[modifica]

El transbordament amb la línia 4 es fa a l'estació d'Empalme, mentre que la d'Àngel Guimerà connecta amb les línies 3, 5 i 9. El tram entre Jesús i Torrent Avinguda es comparteix amb la línia 7.

Estacions, zones i terminals de la línia 1[modifica]

Línia 1 de Metrovalència
Bétera
Horta Vella
Masies
Seminari-CEU
Montcada-Alfara
Massarrojos
Rocafort
Godella
Burjassot-Godella
Burjassot
Empalme
Beniferri
Campanar
Túria
Àngel Guimerà
Plaça Espanya
Jesús
Patraix
Safranar
Sant Isidre
València Sud
Paiporta
Picanya
Torrent
Col·legi El Vedat
Realón
Sant Ramon
Picassent
Omet
Espioca
Font d'Almaguer
Alginet
Ausiàs March
Carlet
Benimodo
L'Alcúdia
Montortal
Massalavés
Alberic
Castelló
Trams Zona C Zona B Zona A Zona B Zona C Zona D

Tram Bétera a Castelló de la Ribera

Bétera - Sanatori Psiquiàtric

Masies - Burjassot

Empalme - València Sud

Paiporta - Col·legi el Vedat

Realón - L'Alcúdia

Montortal - Alberic -
Castelló

Estació de Bétera

L'Estació de Bétera és una de les estacions del metro de València.[1][2] Situada a Bétera, municipi del Camp de Túria, és el terminal d'una de les dues branques de la línia 1 del metro de València. Prové de l'antiga estació ferroviària del mateix nom. L'accés es fa arran de terra, al carrer de José Saez.[3][4][5]

L'Estació d'Alberic és una de les estacions del metro de València. Situada al municipi de la Ribera Alta Alberic, hi circulen trens procedents des de Bétera de la línia 1 del metro de València. Prové de l'antiga estació ferroviària que donava servei al trenet de València.[6]

Història[modifica]

Accident a Picanya el 9 de setembre del 2005.

Històricament la línia 1 prové de la línia de València-Jesús (avui en dia, Joaquim Sorolla) a Castelló i de la línia de València-Pont de Fusta a Bétera i Llíria.

L'any 1986 van començar els treballs de construcció d'un túnel passant sota la ciutat de València per unir les antigues línies de Castelló, a l'estació de Jesús al sud de València, i l'estació de Pont de Fusta amb Llíria i Bétera. Aquest túnel es va inaugurar el 8 d'octubre de 1988, i compren el traçat entre les estacions d'Ademús (Empalme abans de 1988, i després de Març de 2001), i Sant Isidre.

Després de la inauguració del túnel, es va decidir gestionar els ramals de Bétera i Llíria de manera independent, coneixent-se el segon d'ells com línia 2, encara que després del 16 de setembre de 1999, ambdues línies es van unificar en la línia 1.

Des de la inauguració del túnel, es va modificar el trajecte de les antigues línies a Llíria i Bétera, ja que ambdues tenien com capçalera l'estació de Pont de Fusta, en el centre de la ciutat de València, per aquest motiu, el tram entre Pont de Fusta i Empalme, va ser tancat l'1 de febrer de 1991, per ser convertit en un modern tramvia que actualment és la línia T-4 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

La perllongació en forma de ramal entre les estacions de Torrent, i Torrent Avinguda, inaugurada el 22 de setembre de 2004, ofereix una connexió directa amb el centre de la ciutat de Torrent.

El 3 de juliol de 2006, al tram comprès entre les estacions de Joaquim Sorolla (aleshores, estació de Jesús) i Plaça d'Espanya, es va produir un dels més greus accidents de ferrocarril a l'Estat Espanyol, que va terminar amb 43 persones mortes, i 52 ferits de diversa consideració. Vegeu Accident de metro a València del 2006.

El 27 de setembre de 2007 es va inaugurar el baixador Torre del Virrei que es troba entre les estacions de l'Eliana i La Pobla de Vallbona.

Futur[modifica]

La línia 1 serà soterrada als termes de Picanya i Paiporta.

El gener de 2009 s'inaugurà el túnel que soterra les vies del Ramal de Llíria des de Benimàmet a Les Carolines - Fira.

Pròximament s'eliminarà l'anomenat "revolt de la mort" entre Plaça d'Espanya i Joaquim Sorolla-Jesús, i es perllongarà en línia recta seguint la Gran Via de Ramón y Cajal cap a les estacions de Bailén (amb connexió amb la línia T2, la línia 5, la línia 7, Rodalies, Regionals i el TGV) i les noves estacions de Peris i Valero, Ausiàs March i La Nova Fe (T6, T8).

Aquest túnel passa davall del futur barri del Parc Central i modifica per complet la primera línia de MetroValencia donant servei a més als barris de Malilla, La Plata i Font de Sant Lluís.

Final de la línia a Castelló

Mentrestant, la línia entre Joaquim Sorolla-Jesús i Castelló passarà a ser compartida entre la línia 5 (fins a Torrent) i la nova línia 7 o MetroRibera.

Dates: Es va acordar que la línia 1 hauria d'arribar a La Nova Fe alhora que s'acabaren les obres del nou hospital, que van finalitzar el 2010. Açò, evidentment, no s'ha complert, i les obres ni tan sols han començat, ja que estan condicionades per l'actuació al Parc Central i el soterrament de les vies d'Adif, que a principis de 2016 ni tan sols han començat.

Referències[modifica]