Estació de Crevillent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula estacióEstació de Crevillent
Informació general
MunicipiCrevillent (el Baix Vinalopó) Modifica el valor a Wikidata
Serveisaparcament de pagament cafeteria venda de bitllets
Propers trens62101 Modifica el valor a Wikidata
OperadorRenfe Operadora Modifica el valor a Wikidata
PropietariAdministrador de Infraestructuras Ferroviarias Modifica el valor a Wikidata
Nombre vies2 Modifica el valor a Wikidata
Nombre andanes2 Modifica el valor a Wikidata
Línies i serveis
Servei ferroviariInterCity Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 13′ N, 0° 47′ O / 38.22°N,0.78°O / 38.22; -0.78
Característiques
Estat d'úsen funcionament Modifica el valor a Wikidata

L'estació de Crevillent és l'estació del ferrocarril de Crevillent (Baix Vinalopó). Forma part de la xarxa d'estacions d'ADIF. En aquesta estació s'aturen els trens de la línia C-1 del Rodalies Múrcia - Alacant i un dels trens de la línia L-1 del Regional València - Múrcia - Cartagena.

La construcció de l'estació es va iniciar en 1882[1] i va ser inaugurada l'11 de maig de 1884 amb la posada en funcionament de la línia Alacant-Alquerías.[2] Les obres van anar a càrrec de la Companyia dels Ferrocarrils Andalusos, que d'aquesta forma expandia la seva xarxa a fora de la seva principal zona d'actuació.[3] La línia enllaçava a Alquerías amb la de MZA, el que va permetre unir Alacant amb Múrcia. El 1941, i amb la nacionalització de la xarxa ferroviària espanyola, l'estació va passar a ser gestionada per RENFE. Des del 31 de desembre de 2004, Adif és la titular de les instal·lacions ferroviàries.[cal citació]

L'edifici de l'estació és d'una sola planta, amb façana de set trams, amb coberta a dues aigües, i té dos rellotges de ferro amb detalls modernistes.[1] Fins al 2009, quan foren enderrocats, disposava d'estació i moll de càrrega.[1]

Procedència/Destinació < Línia > Procedència/Destinació
Logotip de Rodalies Renfe Rodalies Alacant - Múrcia de Renfe
Múrcia del Carmen Albatera-Catral C-1 Elx-Carrús Alacant Terminal

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Carreres Rodríguez, Manel «Mirades cap al patrimoni industrial de Crevillent». Crevillent, l'etnografia d'un poble, vol.3, 2015, pàg. 134.
  2. «Cronologia bàsica del ferrocarril espanyol de via ampla, al web de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols» (en castellà). Arxivat de l'original el 2016-06-15. [Consulta: 8 novembre 2013].
  3. «Història de la línia Alacant-Múrica, al web de Spanishrailway» (en castellà). Arxivat de l'original el 2013-10-22. [Consulta: 8 novembre 2013].

Enllaços externs[modifica]