Estació (transports)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:41, 1 gen 2016 amb l'última edició de PereBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Estació del Nord, València
Estació de França, Barcelona
Estació Vall de Núria, Vall de Núria
Estació de França, Barcelona

Una estació ferroviària o estació de ferrocarril és una instal·lació de vies i agulles, protegida per senyals, on es poden coordinar processos de circulació i els límits de la qual queden definits pels senyals d'entrada d'ambdós extrems. En general, les estacions compten amb aparells de via. En certs Reglaments de Circulació, es consideren estacions als baixadors, Llocs de Bloqueig, Llocs de Banalització i Bifurcacions, així com els Llocs de Circulació, quan intervinguen en el bloqueig.

Tradicionalment es considera una estació ferroviària o estació de ferrocarril al punt d'accés de viatgers i mercaderies del ferrocarril, eventualment amb les instal·lacions addicionals per a les operacions ferroviàries.

Accepcions

Una definició bastant encertada d'estació, almenys per a les línies de via única -que han estat la immensa majoria a Espanya fins passada la dècada de 1950- la trobem en el Reglament del Ferrocarril de Sóller de 1912, i diu que estació és tot "Lloc en el qual hi ha almenys dues vies i un aparell telegràfic".

Estació col·lateral o immediata: es diu de cadascuna de les quals es troben obertes per a coordinar processos de circulació contiguament a una certa estació.

Tipus

Principalment es distingeixen els tipus d'estacions següents:

Aquestes funcions de les estacions ferroviàries poden ser unificades en solament una estació combinada de viatgers i mercaderies. La majoria de les estacions ferroviàries és del tipus de passada. Addicionalment existeixen estacions de tipus terminal o de combinació.

Fins fa pocs anys, l'edificació ferroviària en les estacions consistia generalment en un conglomerat d'edificis amb diferents funcions purament ferroviàries. Des de l'edifici de viatgers, on es trobaven les taquilles, despatxos, sales d'espera i que, a vegades, eren l'habitatge del cap d'estació, fins a magatzems, dipòsits, molls i altres construccions.

En l'actualitat, les edificacions de les estacions ferroviàries estan canviant substancialment, tendint a convertir-se en grans centres, on la funció ferroviària és només una mínima part. Grans superfícies comercials i d'oci complementen l'oferta ferroviària, seguint els models dels aeroports.

Açò comporta que l'arquitectura de les estacions, en gran part del segle XX, estiga canviant radicalment a edificacions més modernes i funcionals.

Vegeu també

Enllaços externs

Fonts

Bo