Estadi General Pablo Rojas

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'Estadi General Pablo Rojas és un estadi de futbol de Paraguai, propietat del Club Cerro Porteño, amb capacitat per 32.910 espectadors des del 15 de desembre de 2009. Fins aleshores el seu aforament total era de 32.000. S'ubica en les instal·lacions del club, al Barri Obrer de la ciutat de Assumpció, Paraguai.

És més conegut com '"La Olla Monumental" o simplement "La Olla". El seu nom fa honor a l'expresident de Cerro Porteño, el general Pablo Rojas, que va dirigir el club durant 14 anys, sent a més artífex del creixement de la institució.

En aquest estadi s'hi va jugar un partit de la Copa Amèrica 1999.

Estadi Pablo Rojas vista aèria


Història[modifica | modifica el codi]

Antics predis[modifica | modifica el codi]

Com s'ha esmentat anteriorment, la primera seu o lloc d'ubicació i d'activitat esportiva del Club va ser al voltant de la zona de la Capella Sant Joan de la ciutat de Assumpció.

Al voltant de 1924, el Club va arrendar un terreny municipal ubicat a Tercera Projectada i Tacuary, en el lloc on està instal·lat en l'actualitat el Santuari Nacional de La nostra Senyora del Perpetu Socors. Aquesta pista es va inaugurar bastant temps després, el 1 de juliol de 1927.


Posteriorment, igual que altres clubs de la Capital, Cerro Porteño va utilitzar el famós camp de la Cinquena Escobar. Després, un 27 de setembre de 1936 gràcies als grans esforços econòmics de la directiva, es va inaugurar el "Estadi Adriano Irala", anomenat així en homenatge a un els més estimats i recordats presidents de l'entitat blaugrana. La inauguració va tenir lloc un dia de partit: van enfrontar-se el Club i el Olimpia. El cop de peu inicial el va donar el fill de l'expresident del Cicló, l'encara nen Adriano Irala Burgos.

En la construcció d'aquest camp esportiu van treballar-hi nombrosos presoners bolivians producte de la nefasta Guerra del Chaco, que va comportar la suspensió total dels tornejos de la LPF. Aquest estadi va ser el primer al país a comptar amb un sistema d'il·luminació permanent. El 1951 s'inauguren noves instal·lacions, com graderies de ciment al sector sud i un túnel, entre altres. Posteriorment, es disputa un partit entre Cerro Porteño i Llibertat que acaba igualat 2 a 2.


Afectuosament, aquest antic estadi és denominat: '"La olleta"' atès que el camp futbolístic es troba tocant al Avinguda Cinquena. Avui es mantenen unes instal·lacions esportives renovades per a l'entrenament de les categories inferiors del Club.

Estadi Pablo Rojas(Club Cerro Porteño entrenando)

L'Olla "Tancada"[modifica | modifica el codi]

Història[modifica | modifica el codi]

Durant molts anys, diverses comissions directives i aficionats al club van mantenir viva la intenció de completar l'estructura arquitectònica, i "tancar" íntegrament la circumferència de l'escenari esportiu

Per fer-ho calia ampliar les propietats del Club, ja que on ara hi ha la nova platea hi havia una modesta casa. Els amos es negaven rotundament a cedir els seus terrenys, tot i que les diverses directives del Club els van anar fent quantioses ofertes per l'immoble.

Aquestes circumstàncies negatives només va anar creant nombrosos comentaris i versions de tota mena per part de l'afició blaugrana, apuntant que l'actuació dels amos de la casa era a causa de la seva condició de simpatitzants del tradicional adversari del Cicló, el Club Olimpia, i fins i tot en algun moment es va arribar a dir que Osvaldo Domínguez Dibb Ex Pdte. del Olimpia va comprar la propietat únicament per impedir que es completés amb grades l'Olla Blaugrana.

Platea Eng Joan H. Pettengill[modifica | modifica el codi]

Finalment, després dels passos de diverses generacions per assolir el somni d'un estadi modern i amb graderia, i després de tanta insistència i oferiments econòmics, la CD presidida per l'Ing Luis Alberto Pettengill Vacca va aconseguir persuadir els propietaris i va adquirir el conflictiu terreny. Després, el mateix President va oferir la construcció de la Platea com una donació de la "Família Pettengill Vacca", a mode d'homenatge al seu pare, mort, que va ser també president a principis dels anys 80 i un més d'aquells visionaris de l'esmentat projecte.

Va ser així com el 15 de desembre de 2009 es va inaugurar la nova platea del sector Sud-est, que dóna sobre els carrers Novena Projectada i Parapití, denominades " 'Platea Eng Joan H. Pettengill '"Amb presències de diversos ex-directius del club, destacant-se el Sr Luis Pettengil i el recentment Pdte. electe Dr Juan José Zapag, representants de l'Associació Paraguaiana de Futbol, entre ells el titular Lic Juan Ángel Naput, el Vice Alejandro Domínguez i convidats especials.

En l'acte d'inauguració es van escoltar emotives paraules de la mare del Pdte. sortint la Sra Virginia Vacca vídua de Pettengill, posteriorment es van beneir les obres per part del Pare Rafael Tanasio i finalment es va donar l'acte per conclòs amb una breu intervenció de locució del Sr Naput, qui en el seu moment també fou un altre Pdte. de l'entitat.

El sector habilitat compta amb una capacitat total per a 1000 espectadors; en destaca un Llotja preferencial reservada a un màxim de 10 directius d'equips visitants.

Coord.: 25° 18′ 00″ S, 57° 38′ 15″ O / 25.30000°S,57.63750°O / -25.30000; -57.63750