Estel (màquina)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 10:54, 3 jul 2016 amb l'última edició de CarlesMartin (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
El Yokaichi Giant Kite Festival se celebra el quart diumenge de maig, Higashiomi, Shiga, Japó
estels d'un fil

Un estel, grua, catxerulo, miloca, milotxa o milorxa, cometa, barril, passavolant o quan és llarguer bacallà a Tarragona[1] és una màquina simple, normalment considerat una joguina, que es pot fer envolar amb l'ajuda del vent. Sol ser fet de seda, paper o material sintètic lleuger, estès mitjançant una estructura de canyes o alguna altra matèria, i que es controla amb un o diversos fils.

Tipus d'estel

Pel nombre de fils es poden classificar en estàtiques o d'un fil i esportives amb més fils (acrobàtiques o de tracció).

Parts d'un estel

Les parts d'un estel amb estructura són: brida, estructura (fusta, canya o fibra), revestiment o vela (paper, seda o tela sintètica), cua o coa (en estels plans) i tibants (cadascun dels fils que partint del centre i els vèrtexs de l'estel, es reuneixen en un, lligant-se al cordill amb què es fa enlairar la grua).

Noms en valencià

Al País Valencià, les milotxes tradicionals de canyes i paper de ceba es coneixen amb el nom de catxerulo o catxirulo,[2] o tonell, els quals es comencen a envolar (empinar) generalment des de Setmana Santa, en coincidència amb la tradicional menjada de la mona de Pasqua. A la València del Nord se'n diu passavolant.

Usos dels estels

Més modernament, els estels adquireixen gran sofisticació i existeixen competicions i modalitats (surf d'estel, kitemountain, kitebuggy) en les quals el pilot que envola l'estel pot ser enlairat uns quants metres durant uns segons per la seua força de tracció. En ambdues primeres modalitats en una planxa de fusta o fibra en l'aigua o en la sorra i en la tercera en un carro de tres rodes. També han estat emprats a vegades com a eina d'espionatge. Fins i tot, es feien volar amb persones, per observar els moviments de l'enemic.

Referències

  1. Són mots normatius estel, grua, miloca, des del DG1, 1932, i catxerulo, milotxa, des del DIEC1, 1995
  2. Segura Llopes, Carles. Variació dialectal i estandardització al Baix Vinalopó. Universitat de València, 2003, p.284. ISBN 8484155552. 


Articles relacionats

Enllaços externs