Estrigòpids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Estrigòpid)
Infotaula d'ésser viuEstrigòpids
Strigopidae Modifica el valor a Wikidata

Kaka, subespècie de l'Illa Nord (Nestor meridionalis septentrionalis) al Zoo d'Auckland, Nova Zelanda l: Nieuw zeelande Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePsittaciformes
FamíliaStrigopidae Modifica el valor a Wikidata
Bonaparte, 1849
Tribus
Distribució de les espècies vives i les extintes en època recent

Els estrigòpids (Strigopidae) són una família de lloros nadius de l'àrea de Nova Zelanda, formada per tres espècies vives i dues extintes en època històrica. Els seus noms comuns prevenen del maorí. Tradicionalment aquestes espècies s'han considerat part de la família dels psitàcids (Psittacidae).

La família va divergir de la resta de lloros fa uns 82 milions d'anys, quan Nova Zelanda es va separar de Gondwana. La separació entre els dos gèneres actuals es va produir fa entre 60 i 80 milions d'anys.

Taxonomia[modifica]

Fins fa poc no hi havia consens respecte de la taxonomia dels psitaciformes, i per tant les espècies de nestòrids o estrigòpids s'han classificat de diferents maneres. Avui, en general, es considera que aquesta és una de les tres famílies dels Psitaciformes (Psittaciformes), essent les altres dues els Cacatuidae (Cacatues) i les Psittacidae (lloros típics i afins). Alguns autors però, opinen que haurien de ser classificats en dues famílies diferents (Nestoridae i Strigopidae). Aquest tàxon s'ha denominat sovint Nestoridae, però la denominació Strigopidae és anterior. Normalment són subdividides en dues tribus:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estrigòpids
  1. «kaka». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. Snyder, Noel F. R.. Parrots: Status Survey and Conservation Action Plan 2000-2004. IUCN, 2000, p.49. ISBN 2831705045.