Estudi op. 25, núm. 9 (Chopin)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalEstudi op. 25, núm. 9
Forma musicalestudi Modifica el valor a Wikidata
Àudio Modifica el valor a Wikidata
Tonalitatsol bemoll major Modifica el valor a Wikidata
CompositorFrédéric Chopin Modifica el valor a Wikidata
Llenguacontingut no lingüístic Modifica el valor a Wikidata
CatalogacióB. B 78
catàleg Chomiński C 34 Modifica el valor a Wikidata
Instrumentaciópiano Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
Estudis, Op. 25
Musicbrainz: 0a957e8a-0b86-30c5-bfa9-ad095ee43be8 IMSLP: Études,_Op.25_(Chopin,_Frédéric) Allmusic: mc0002434002 Modifica el valor a Wikidata
Inici de l'"Estudi op. 25 núm. 9"

L'"Estudi op. 25 núm. 9", en sol bemoll major, és un dels dotze Estudis op. 25 per a piano compostos per Frédéric Chopin; la data de composició se situa entre 1832 i 1834. També es coneix amb el sobrenom de "Le papillon" (en català, "La papallona"), tot i que aquests sobrenoms es van afegir posteriorment; moltes altres de les seves peces tenen aquests tipus de títols afegits. Sobre aquest tema el pianista Arthur Friedheim va dir: "mentre que alguns títols eren superflus, aquest no és adequat".[1]

Aquest estudi és utilitzat per pianistes de jazz i l'interpreten sovint amb un toc més jazzístic o de swing. També apareix en la pel·lícula El truc final (The Prestige), quan el personatge Robert Angier (interpretat per Hugh Jackman) es disposa a efectuar un truc amb una gàbia d'ocell; als crèdits finals és citat com a "Butterfly Étude" (en català, "Estudi papallona").

Tècnica:

Aquest estudi treballa bàsicament les octaves convinades amb terceres (o altres intervals) a la mà dreta. I també fa exercitar els salts a la mà esquerra.

"Estudi op. 25, núm. 9"

Interpretació de Romuald Greiss en un piano Budynowicz (1850)

Problemes de reproducció? Vegeu l'ajuda

Referències[modifica]

  1. Descripció dels estudis per Arthur Friedheim en la seva edició de Schirmer. Vegeu Frederic Chopin: Etudes, editats per Friedheim. Col·lecció Schirmer's Library of Musical Classics. Schirmer: Nova York, 1916.

Enllaços externs[modifica]