Etanol cel·lulòsic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'etanol cel·lulòsic és un biocombustible prodüit a partir de la fusta, herbes, o parts no comestibles de les plantes.

És un tipus de biocombustible prodüit a partir de la lignocel·lulosa, un material estructural quecomprèn gran part de la massa de les plantes. La lignocel·lulosa està composta principalment de cel·lulosa, hemicel·lulosa i lignina. El Panicum virgatum (Switchgrass), la polpa de la fusta i els subproductes de la gespa i del manteniment dels arbres urbans són alguns dels materials cel·lulòsics més populars per la producció d'etanol a partir de la lignocel·lulosa que tenen l'avantatge de ser materials diversos i abundans però es necessiten en grans quantitats per poder ser processats i produir els monòmers del sucre disponibles per als microorganismes que típicament es fan servir per a produir etanol per fermentació.

Switchgrass i Miscanthus són els principals materials de biomassa que s'estudien actualment per la seva gran productivitat per hectàrea. Tanmateix hi ha cel·lulosa en gairebé qualsevol planta no cultivada arreu del món.

Segons un estudi del Departament d'Energia dels Estats Units[1] dirigit per Argonne National Laboratory de la Universitat de Chicago, un dels beneficis de l'etanol cel·lulòsic és que redueix les emissions de gasos hivernacle un 85% sobre la gasolina reformulada. Com a contrast, l'etanol de midó (per exemple de la dacsa), pot no reduir les emissions e gas hivernacle segons com es fabriqui .[2]

Història[modifica | modifica el codi]

El primer intent de comercialitzar un procés de fabricació d'etanol a partir de la fusta es va fer a Alemanya el 1898, produïa 7,6 litres d'etanol per 100 kg de residus de fusta i aviat es passà a 50 litres d'etanol per tona.

Mètodes de producció[modifica | modifica el codi]

Bioreactor.

Hi ha dos sistemes:

  • Processos de cel·lulolisis que consisteixen en la hidròlisi de materials lignocel·lulòsics pretractats fent servir enzims per convertir la cel·lulosa en sucres simples i seguidament la fermentació i destil·lació.
  • Gasificació que transforma els materials lignocel·lulòsics crus en gasos de monòxid de carboni i hidrogen. Aquests gasos per caatàlisi i fermentació es converteixen en etanol.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. http://www1.eere.energy.gov/biomass/news.html
  2. «Clean cars, cool fuels». . Environment California, vol. 5, 2, 2007 [Consulta: 28 novembre 2007].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]