Eucalyptus gomphocephala

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEucalyptus gomphocephala Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Vulnerable
UICN133375329 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMyrtales
FamíliaMyrtaceae
TribuEucalypteae
GènereEucalyptus
EspècieEucalyptus gomphocephala Modifica el valor a Wikidata
DC.
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de
Brots
Flors
Tronc

Eucalyptus gomphocephalaés una espècie d'arbre del gènere Eucalyptus de la família de les Mirtàcies, nadiu del sud-est d'Austràlia Occidental.[1]

L'arbre creix fins a arribar a mesurar més de 35 m d'alçada. Com a fusta dura resistent era molt sol·licitada per a la construcció i estructura de vaixells. El colorit i el patró del gra de la fusta la converteixen en una opció popular per a fabricació de mobles. A causa de la tala, aquest és un arbre protegit amb condicions enfocades a l'explotació forestal.

Té l'escorça aspra al llarg del tronc fins a les petites branquetes. Les fulles són pedunculades, alternades, lanceolades o falcades de 12 x 2 cm, lleugerament dicoloroses a concoloroses, brilloses, verd clares i primes. Les flors blanques apareixen des de mitjans d'estiu a mitjans de la tardor.

Taxonomia[modifica]

Eucalyptus gomphocephala va ser descrita per DC. i publicada a Prodromus Systematis Naturalis Regni Vegetabilis 3: 220. 1828.[2]

Etimologia[modifica]

  • Eucalyptus: prové del grec kaliptos, "cobert", i el prefix eu-, "bé", en referència a l'estructura llenyosa que cobreix i dona protecció a les seves flors.[3]
  • gomphocephala: epítet.

Sinonímia[modifica]

  • Eucalyptus gomphocephala var. rhodoxylon Blakely & Steedman[4]

Referències[modifica]

  1. «Eucalyptus gomphocephala». Royal Botanic Gardens, Kew: World Checklist of Selected Plant Families. [Consulta: 4 maig 2010].
  2. «Eucalyptus gomphocephala». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 8 març 2014].
  3. Eucalyptus a Etymonline.
  4. «Eucalyptus gomphocephala» a EOL. Data consulta: 30 de juny de 2014.

Bibliografia[modifica]

  • Bryant, Geoff (2005) Australian Native Plants Random House ISBN 978-1-74166-030-2.
  • Johnston, Judith (1993) The History of the Tuart Forest - Pp.136-153 in de Garis, B.K. (editor) Portraits of the South. West: Aborigines, Women and the Environment Nedlands, W.A. University of Western Australia Press ISBN 1-875560-12-2.
  • Tuart Response Group (W.A.) (2003) An Atlas of Tuart woodlands on the Swan Coastal Plain in Western Australia Perth, W. Aust.:Dept. of Conservation and Land Management (coordinated by a multi-disciplinary steering group chaired by the Department of Conservation and Land Management).

Enllaços externs[modifica]

  • Departamento de Medio Ambiente y Conservación, Gobierno de Australia Occidental (ed.): «Eucalyptus gomphocephala». FloraBase.