Eudòcia de Macrembolis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Romà IV i Eudòcia.

Eudòcia de Macrembolis o Eudòcia Macrembolissa fou la dona de l'emperador Constantí X Ducas i després de l'emperador Romà IV Diògenes. Era filla de Joan Macrembolites i neboda de Miquel Cerulari el patriarca de Constantinoble.

Es va casar amb Constantí, al que va donar dos fills, Miguel i Andrònic, abans que esdevingués emperador (va pujar al tron el 1059); un tercer fill, Constantí, va néixer essent ja el pare emperador; també van tenir dues filles, Teodora i Zoe.

El 1059 va rebre el títol d'augusta. Constantí X la va deixar hereva de l'Imperi a la seva mort junt amb els tres fills: Miquel VII Ducas Parapinaces, Andrònic I Ducas, i Constantí Porfirogènit, i amb l'encàrrec de no tornar-se a casar.

Eudòcia va tenir de fet el govern, ja que els fills eren tots menors d'edat, i com que considerava que la protecció de la frontera oriental requeria un home fort per defensar-la es va casar amb Romà Diògenes, un noble i general destacat que havia intentat un cop d'estat a la mort de Constantí, i al que Eudòcia havia fet empresonar i després enviat a l'exili.

Ara el va cridar i s'hi va casar per raons d'estat i li va donar el comandament de l'exèrcit. El jurament de no tornar-se a casar estava en custodia del patriarca de Constantinoble però amb un engany el va poder recuperar, i als vuit mesos de la mort del marit es va casar de nou (1068).

El matrimoni aviat va tenir conflictes sobre el poder i Romà va acabar altre cop empresonat (vegeu Romà IV Diògenes). Durant la captivitat de Romà, Joan Ducas, germà de Constantí X, que era Cèsar, va declarar a Miquel Parapinaces com únic emperador i va desterrar a Eudòcia a un convent que ella mateixa havia construït a la costa de la Propòntida.

A la mort de Diògenes, que al ser alliberat havia caigut en mans d'Andrònic Ducas, el fill gran de Joan Ducas i havia mort pels maltractes rebuts (1071) Eudòcia el va fer enterrat amb gran solemnitat i esplendor. Encara va viure uns anys després d'això però la data de la seva mort és desconeguda.

Va compilar un diccionari d'història i mitologia anomenat Ἰωνιά (Col·lecció de llits de violetes). A més de gran quantitat de dades sobre herois mitològics també dona dades sobre filòsofs i oradors.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eudòcia de Macrembolis Modifica l'enllaç a Wikidata