Eugeni (emperador)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Moneda d'Eugeni


Eugeni (Flavius Eugenius) fou emperador romà del 392 al 394. Fou un retòric de renóm i administrador. Encara que era cristià per imperatiu legal, simpatitzava amb els cultes pagans.

El 392, el ministre principal de Valentinià II, Arbogast va donar suport a una petició pel restabliment dels antics cultes pagans i Valentinia II el va destituir. Poc després se suposa que Arbogast va ordenar matar l'emperador (15 de maig del 392), i va fer circular el rumor que s'havia suïcidat (fou trobat penjat a la seva residència a Viena del Delfinat), portant al tron a Eugeni.

Eugenio va intentar per darrera vegada restablir l'hegemonia dels déus pagans. Es van dictar nombroses disposicions que afavorien als pagans i contràries als cristians. El culte oficial dels déus pagans va ser restablert. L'altar de la victòria fou portat altre cop a la seu del Senat a Roma.

Teodosi I el Gran es va sentir obligat a declarar la guerra a Occident (394). Arbogast, brillant estrateg, va derrotar completament a les forces de Teodosi a la batalla de Frigidus, però amb la traïció d'Arbitrims, que va atacar a Arbogast per la rereguarda, i la coincidència d'un huracà, l'exèrcit occidental es va desbandar, i Eugeni va ser capturat i executat a l'acte (6 de setembre del 394). Arbogast va fugir i es va suïcidar abans de ser capturat. Teodosi va reunificar breument l'imperi.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eugeni (emperador)