Ievgueni Oneguin (Txaikovski)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Eugeni Oneguin (Txaikovski))
Per a l'obra de Puixkin vegeu Eugeni Oneguin.
Infotaula de composicióIevgueni Oneguin
Títol originalЕвгений Онегин Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalòpera Modifica el valor a Wikidata
CompositorPiotr Ilitx Txaikovski
LlibretistaK. Shilovski i Modest Txaikovski
Llengua del terme, de l'obra o del nomrus
Basat enpoema homònim d'Aleksandr Puixkin (Aleksandr Puixkin Modifica el valor a Wikidata)
Creació1877 Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1879 Modifica el valor a Wikidata
Parts3
Durada3 hores Modifica el valor a Wikidata
Opus24 Modifica el valor a Wikidata
Personatges
  • Eugeni Oneguin (Евгений Онегин) - (baríton)
  • Vladímir Lenski (Ленский), el seu amic - (tenor)
  • Tatiana (Татьяна)- (soprano)
  • Olga (Ольга) - (contralt)
  • Madame Larina (Ларина), Dama russa, mare de Tatiana i Olga - (mezzosoprano o contralt)
  • Filippievna (Филиппьевна), la seua cuidadora - (mezzosoprano)
  • El príncep Gremin (Князь Гремин) - (baix)
  • Zaretski (Зарецкий) - (baix)
  • Monsieur Triquet (Трике) - (tenor)
Estrena
Estrena29 de març de 1879
EscenariConservatori de Moscou,
Estrena als Països Catalans
Estrena al Liceu4 de gener de 1955 (estrena a Espanya)
Musicbrainz: 279613e8-cb1f-4556-8a96-2c69f8b854b4 IMSLP: Eugene_Onegin,_Op.24_(Tchaikovsky,_Pyotr) Allmusic: mc0002658579 Modifica el valor a Wikidata

Eugeni Oneguin (Евгений Онегин, Ievgueni Oneguin, en rus) és una òpera (escenes líriques) en tres actes amb música de Piotr Ilitx Txaikovski i llibret de K. Shilovski i Modest Txaikovski, germà del compositor, basat en la novel·la homònima en vers d'Aleksandr Puixkin, publicada l'any 1831. Txaikovski es va negar a que l'obra fóra estrenada al Teatre Bolxoi perquè desconfiava que els seus madurs i acomodats cantants pogueren transmetre la frescor i la vitalitat que ell desitjava, de manera que va decidir estrenar-la en una funció al Conservatori de Moscou, a càrrec d'un grup d'estudiants, el 29 de març de 1879. Posteriorment s'estrenaria al Teatre Bolxoi de Moscou.

Les parts més conegudes de l'òpera inclouen l'ària de la carta de Tatiana, la reflexió de Lenski abans del duel i l'ària del príncep Gremin sobre Tatiana. La música també inclou diversos ballets, entre els quals s'ha fet cèlebre la polonesa del tercer acte.

Eugeni Oneguin és el drama de l'amor mal sincronitzat. En un primer moment, Tatiana és rebutjada pel vividor i home de món Oneguin, que fins i tot es permet donar-li lliçons de comportament. Després, avorrit dels plaers mundans, Oneguin s'adona dels seus sentiments i tracta de recuperar a una dona que ara se li presenta esplendorosa, però és massa tard: Tatiana, casada amb un ric militar retirat, el rebutja pels convencionalismes socials.

Eugeni Oneguin és part del repertori operístic, se sol interpretar amb regularitat i n'hi ha diverses gravacions.

Argument[modifica]

Acte I[modifica]

Larina, una dama russa, té dues filles, Olga i Tatiana, amb caràcters completament distints. Olga és molt riallera mentre que Tatiana és melancòlica. Resideixen en el camp, en una hisenda propietat de la família. Arriba Lenski, acompanyat per Oneguin, jove propietari d'una hisenda pròxima. Lenski està promés a Olga, mentre que Oneguin és un jove elegant i vividor, tot i que agradable. Tatiana s'enamora d'ell immediatament i decideix escriure-li aqueixa mateixa nit una carta declarant-li la seua passió.

Acte II[modifica]

Durant la festa de l'aniversari de Tatiana, Oneguin li diu que no pensa casar-se amb ella i al llarg de tota la festa es dedica a cortejar a Olga, la seua germana, a la vista de tot el món. Lenski, ofés, el repta a un duel. Onegin mata al seu amic en el duel i, afligit i trastornat per haver matat al seu únic i millor amic de manera tan estúpida, decideix abandonar la hisenda i intentar refer la seua vida lluny d'aquell indret.

Acte III[modifica]

Dos anys després d'allò, Oneguin arriba a Sant Petersburg, i assisteix a un ball que dóna, en el seu palau, el príncep Gremin. Aquest li presenta a la seua esposa, que resulta ser Tatiana. En aquest moment, Oneguin sent que en realitat sempre va estar enamorat de Tatiana i vol que ella li corresponga. No obstant això, Tatiana el rebutja: és massa tard. Se separen per sempre.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ievgueni Oneguin