Euridice

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Euridice (Peri))
Infotaula de composicióEuridice

Partitura del pròleg de l'òpera Eurídice de Jacopo Peri
Títol originalEurídice
Forma musicalòpera Modifica el valor a Wikidata
CompositorJacopo Peri
LlibretistaOttavio Rinuccini
Llengua del terme, de l'obra o del nomItalià
Basat enLes Metamorfosis d'Ovidi (Ovidi Modifica el valor a Wikidata)
Data de publicació1600 Modifica el valor a Wikidata
GènereTragèdia lírica
Partstres
PersonatgesCaronte (en) Tradueix, Dafne (en) Tradueix, Euridice (en) Tradueix, La Tragedia (en) Tradueix, Orfeo (en) Tradueix, Plutone (en) Tradueix, Proserpina (en) Tradueix, Radamanto (en) Tradueix, Venere (en) Tradueix, Aminta (en) Tradueix, Arcetro (en) Tradueix i Tirsi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena6 d'octubre de 1600
EscenariPalazzo Pitti de Florència,
Musicbrainz: cfbcef82-e09f-4630-a939-e2bdec0eeadd IMSLP: Euridice_(Peri,_Jacopo) Modifica el valor a Wikidata

Eurídice és una òpera estrenada el 6 d'octubre de 1600 a Florència de Jacopo Peri, amb música addicional de Giulio Caccini. El llibret fou escrit per Ottavio Rinuccini, basat en el poema Les Metamorfosis d'Ovidi. Fou creada per al matrimoni entre Enric IV i Maria de Mèdici. És considerada la segona òpera, i la primera que ha sobreviscut. La primera, Dafne, escrita pels mateixos autors el 1597 està perduda.

La primera actuació fou al Palazzo Pitti. El mateix Peri cantava el paper principal, i molts dels altres papers eren interpretats per membres de l'entorn de Caccini, incloent-hi la seva filla Francesca Caccini. Caccini, de fet, escrivia una òpera sencera amb el mateix llibret d'Eurídice, que no s'estrenà fins a 1605, però mai es repetí, presumiblement a causa de l'èxit de la versió de Peri.

Euridíce conté un dels primers exemples de recitatiu. Els ritmes i les melòdiques inflexions en la línia vocal imiten el discurs. A més a més, les exclamacions apassionades són acompanyades amb dissonàncies desprevingudes i moviments inesperats del baix.

Vegeu també[modifica]