Exèrcit Popular d'Alliberament

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre l'Exèrcit Popular d'Alliberament xinès. Vegeu altres significats a «Exèrcit Popular d'Alliberament (desambiguació)».
Bandera de l'EPA
Símbol de l'Exèrcit Popular d'Alliberament
Emblema de l'aviació de l'EPA
Regions militars xineses

L'Exèrcit Popular d'Alliberament (xinès simplificat: 中国人民解放军, xinès tradicional: 中國人民解放軍, pinyin: Zhōnggúo Rénmín Jiěfàng Jūn) és l'exèrcit de la República Popular de la Xina.

L'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPA) va ser a l'origen l'exèrcit del Partit Comunista de Xina, que va dur a aquest partit a la victòria en la Guerra Civil contra el Guomindang. Fundat l'1 d'agost de 1927 com a "Exèrcit Roig", va adoptar el nom actual el juny de 1946. Des de la proclamació de la República Popular, s'ha mantingut subordinat fonamentalment al partit més que al govern de l'Estat.

Al capdavant de l'exèrcit es troba la Comissió Militar Central, el president de la qual és en l'actualitat Hu Jintao. Encara que tècnicament existeixen dues comissions militars centrals, una del Partit i altra de l'Estat, ambdues tenen exactament els mateixos membres pel que en la pràctica es tracta d'una sola institució. A diferència del que esdevé en gairebé tots els països del món, a la República Popular de la Xina el Ministeri de Defensa no té autoritat sobre l'exèrcit i el seu àmbit d'actuació es limita a les relacions militars amb l'exterior.

L'EPA és l'exèrcit més gran del món en nombre d'efectius, amb més de dos milions i mig de soldats i des dels anys 1980 participa en activitats econòmiques amb la finalitat d'autofinançar-se sense dependre de l'Estat. Aquestes activitats econòmiques inclouen la venda de tecnologia militar a altres països i també àmbits no militars. Precisament l'extensió de les activitats econòmiques de l'exèrcit a tota mena de negocis ha provocat la preocupació del govern que, en els últims anys, ha intentat frenar aquesta expansió empresarial de l'exèrcit, que ha estat envoltada d'acusacions de corrupció i suborns.

Des de mitjans de la dècada del 90 del segle XX i principis del segle XXI l'EPA s'està modernitzant ràpidament tant per importacions de tecnologies avançades com la creació pròpia d'armes avançades el propòsit de les quals més proper és l'ocupació militar de l'illa de Taiwan si les negociacions fracassen i fer-se del control militar d'Àsia-Pacífic en correspondència amb la seva status econòmic originant recels als EUA i als països veïns.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Exèrcit Popular d'Alliberament