Muntanyisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Excursionista)
Infotaula d'esportMuntanyisme
Tipustrekking Modifica el valor a Wikidata

El muntanyisme (fer muntanya), excursionisme[1] o trescar[2] és la reiterada acció de fer excursions, molt vinculada amb el món de la muntanya i l'ascensió de les mateixes per pur plaer: senderisme, alpinisme, escalada, espeleologia, etc.[1]

El muntanyisme pren importància a Catalunya a partir de finals del segle xix, amb la creació del Centre Excursionista de Catalunya. El muntanyisme o excursionisme es veia no solament com un esport, sinó també com una activitat cultural, i la manera de conèixer a fons la regió. Sovint, però no sempre, és un gran viatge i pot incloure fer acampada o no a l'exterior. Entre les diferents zones del món els costums d'aquesta activitat varien.[3][4]

Trescant al Grand Teton National Park, Wyoming

Aigua[modifica]

Cantimplora militar

Una adequada hidratació és crítica per a un exitòs turisme de motxilla. Segons les condicions - les quals inclouen la meteorologia, el terreny, la càrrega i l'edat i condició de l'excursionista - un motxiller necessita entre 2 i 8 litres d'aigua o més per dia.[5] l'aigua resulta de molt pes. És impossible portar més d'uns pocs dies de subministrament. Els aprovisionaments d'aigua s'han de fer a mesura que s'avança i s'han de conèixer els punts d'aigua i la necessitat de filtrar-la o purificar-la. Els tractaments de les aigües inclouen bullir-la, usar productes químics com el clor i el iode, filtratge i tractament amb llum ultraviolada. Els pacs d'hidratació cada vegada són més populars.

Alimentació[modifica]

Galetes de civada

El turisme de motxilla consumeix molta energia. Cal suficient aliment per a poder mantenir l'energia i la salut. El pes és crític i per tant els conceptes d'energia dels aliments, el llarg període de consum i la baixa massa i volum són molt útils. Cada vegada més es prohibeix fer focs al camp per cuinar.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Muntanyisme». GEC. [Consulta: 8 novembre 2023].
  2. «Trescar». DGLC. [Consulta: 8 novembre 2023].
  3. H. W. Orsman, The Dictionary of New Zealand English. Auckland: Oxford University Press, 1999.
  4. «[muntanyisme Trail Development]» (en anglès). footprint.co. [Consulta: 8 novembre 2023].
  5. «Comparisons and Conversions» p. 2nd paragraph. [Consulta: 8 maig 2009].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Guia de viatges de Muntanyisme a Wikivoyage.
  • «FEEC - Excursionisme». Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. Arxivat de l'original el 2016-11-26. [Consulta: 30 gener 2017].
  • American Hiking Society Preserves and protects hiking trails and the hiking experience
  • Leave No Trace - The Leave No Trace Center for Outdoor Ethics is an educational, nonprofit organization dedicated to the responsible enjoyment and active stewardship of the outdoors by all people, worldwide.
  • Trekopedia - Community site of long-distance trails
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Muntanyisme