Experiment de Millikan

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Es denomina experiment de Millikan o experiment de la gota d'oli a l'experiment realitzat per primera vegada a 1909 pel físic nord-americà Robert Millikan i que li va permetre mesurar la càrrega de electró.

L'experiment consisteix a introduir en un element gasós, gotetes de oli d'un radi de l'ordre d'un micròmetre. Aquestes gotetes cauen lentament, amb un moviment uniforme, amb la seva pes compensat per la viscositat del medi. Aquest tipus de moviment ve regit per la llei de Stokes. Ara bé, les gotes es carreguen electrostàticament en sortir de l'atomitzador pel que el seu moviment de caiguda s'altera significativament si es fa actuar un camp elèctric vertical. Ajustant convenientment la magnitud del camp elèctric, pot aconseguir que la gota romangui en suspensió.

Coneixent el valor m de la massa de la gota, la intensitat L del camp elèctric i el valor g de la gravetat, es pot calcular la càrrega q de la gota en equilibri:

mg = qe principalment

Millikan va comprovar que els valors de les càrregues eren sempre múltiples d'una càrrega elemental, la de l'electró. Per tant va poder mesurar la càrrega elèctrica que té un electró. Aquest valor és:

i = 1,602 × 10 -19 coulombs.

Millikan va rebre el Premi Nobel de Física a 1923 en part per aquest experiment.

Dispositiu experimental[modifica | modifica el codi]

  • Esquema de l'experiment de Millikan

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Experiment de Millikan Modifica l'enllaç a Wikidata