Batec ectòpic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Extrasístole)
Plantilla:Infotaula malaltiaBatec ectòpic
ECG sense alteració, amb una contracció ventricular prematura i amb una contracció auricular prematura (les fletxes indiquen les ones P).
Tipusarrítmia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatcardiologia Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
MedlinePlus001100 Modifica el valor a Wikidata

Un batec ectòpic és una alteració del ritme cardíac relacionat freqüentment amb el sistema de conducció elèctrica del cor, en què els batecs sorgeixen de fibres o grup de fibres fora de la regió del múscul cardíac que és normalment responsable de la formació d'impulsos (és a dir, el node sinoauricular). Un batec ectòpic es pot classificar com una contracció ventricular prematura (CVP o extrasístole ventricular) o una extrasístole supraventricular (amb el tipus contracció auricular prematura).[1]

Alguns pacients descriuen aquesta experiència com una "palpitació" al pit, o un "singlot al cor", mentre que altres informen que es noten a faltar alguns batecs. Els batecs ectòpics són més freqüents durant els períodes d'estrès psicològic, exercici[2] o debilitat; també es poden desencadenar pel consum d'alguns aliments com hidrats de carboni, formatge fort o xocolata.

És una forma d'arrítmia cardíaca en què marcapassos ectòpics dins del miocardi ventricular o auricular, o de branques més fines del sistema de conducció elèctrica, provoquen batecs addicionals del cor. Alguns medicaments poden empitjorar el fenomen.

Els batecs ectòpics es consideren normals i no són indicatius de patologia cardíaca. Els batecs ectòpics sovint no es detecten i es produeixen com a part d'errors menors en el sistema de conducció cardíaca. Poques vegades són indicatius de patologia cardíaca, encara que poden ocórrer amb més freqüència o ser més notables en aquells pacients que tenen anomalies cardíaques.[3]

Els batecs ectòpics poden ser més freqüents durant l'ansietat, l'atac de pànic i la resposta de lluita o fugida, a causa de l'augment de l'activitat nerviosa simpàtica o a causa de la fallada del parasimpàtic, estimulant contraccions més freqüents o més vigoroses i augmentant el volum sistòlic. El consum de nicotina, alcohol i cafeïna, o l'administració d'adrenalina, també pot augmentar la incidència de batecs ectòpics, a causa de la seva influència en l'acció dels cardiomiòcits.

Referències[modifica]

  1. «Ectopic heartbeat». Medline Plus. National Institutes of Health. [Consulta: 24 octubre 2013].
  2. Aberdeene, Jason. «Ectopic Heartbeats & Exercise».
  3. «Types of Arrhythmia –NHLBI, NIH» (en anglès). [Consulta: 12 maig 2017].