Fàbrica (construcció)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Algunes formes clàssiques de construcció empren la fàbrica, a la foto una sèrie d'arcs rebaixats.[1]

En construcció s'entén per fàbrica al conjunt d'elements constructius mínims que suposa una estructura arquitectònica. Aquests elements constructius poden estar lligats per un morter que augmenta l'adhesió entre ells, o poden estar junts en equilibri. La fàbrica s'elabora amb materials tallats o conformats que són molt resistents a la compressió com són la pedra, el maó i en certes ocasions la tova.[1] La fàbrica es trava en forma de diveros aparells i conforma els paraments i plementeries dels llençs així com d'estructures arquitectòniques bàsiques com a arcs, voltes i cúpules. Tots ells solen denominar-se de manera genèrica com a estructures fabrils que permeten la modularidad. Les estructures fabrils es van emprar en l'arquitectura exclusivament fins a mitjan segle xix.

Història[modifica]

L'ús de fàbriques en la construcció arquitectònica es remunta als inicis de la història de l'Arquitectura, i pot dir-se que entra en declivi quan al segle xix es comença a introduir tècniques amb materials com el ferro colat, l'acer i el formigó armat. Tots ells materials que permeten la construcció contínua (com per exemple els arcs continus).[2] Tots ells permetien la sol·licitació de certa quantitat de flexió.

Les estructures fabrils es van emprar en construccions clàssiques com les piràmides d'Egipte i els zigurats, els temples europeus com les catedrals. Des de sempre es va emprar la pedra, el maó i la tova. D'entre ells és considerada la pedra com el material més noble de fàbrica.

Materials[modifica]

En l'arquitectura clàssica, la fàbrica ha estat realitzada amb un d'aquests tres materials: maó, pedra i tova. Tots ells posseeixen com a característiques comunes el seu fàcil conformat, i la seva elevada resistència a la compressió.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Heyman, Jacques. University of Cambridge. The Stone Skeleton: Structural Engineering of Masonry Architecture, 1997. ISBN 9780521629638. 
  2. Airy, Wilfrid. Engineering. Iron arches: The practical theory of the continuous arch (en inglés). primera, 1870 [Consulta: 21 octubre 2011].