Usuari:Cataloniastate/Història industrial tèxtil de Canet de Mar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Fàbrica Jover)

La història industrial tèxtil de Canet de Mar és la història de la indústria tèxtil al municipi de Canet de Mar, des de l'arribada de la revolució industrial al segle xix, que va introduir les primeres fàbriques amb màquines de vapor, fins a l'actualitat. La indústria tèxtil va ser molt abundant al Maresme amb l'arribada de la nova tecnologia, i va influir enormement la societat, creant una nova estructura de classes socials, una burgesia diferent i noves ideologies econòmiques, polítiques i filosòfiques. Els primers vapors van coincidir amb l'època artística del modernisme i molts d'ells es van construir amb aquest estil mentre que els treballadors nouvinguts van venir a viure-hi, influint en l'urbanisme i en la cultura i societat de Canet.

Patrimoni Històric Industrial Tèxtil de Canet de Mar[modifica]

En els anys 1880 i 1890 es fundaren les fàbriques tèxtils Jover, Serra i Cia, la Sussagna i Ferrer, després Carbonell Sussagna, la Floris Reynés -El Corral-, i El Vapor Vell entre d'altres. La producció del gènere de punt va esdevenir un desenvolupament cultural, industrial importantíssim per a l'ocupació, principal de la vila. El 1922, la Mancomunitat de Catalunya va establir a Canet la primera Escola de Directors d'Indústries de Teixits.

Els dos edificis més significatius han estat, Can Romagosa, Can Jover i Can Lloveras. Són joies arquitectòniques la fàbrica Isidre Jover i la nau Floris i Busquets, de Pere Domènech i Roura, i la fàbrica Carbonell i Sussagna de Josep Puig i Cadafalch.

Llocs d'interès[modifica]

Fàbriques Modernistes abandonades.
  • Fàbrica Maynou
  • Fàbrica El Vapor Vell
  • Fàbrica El Vapor Nou
  • La Fàbrica de Can Quirreta
  • Fàbrica Atlanta
  • La fabrica Floris i Busquets
  • La fàbrica de cal Notari
  • Fàbrica Jover i Cia.
  • Fàbrica Can Carbonell.
  • Escola Universitària de Teixits de Punt.

Fàbrica Jover[modifica]

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Fàbrica Jover
Imatge
Fàbrica Jover
Dades
TipusEdifici industrial o agrícola
ArquitectePere Domènech Roura
Construcció1888 - 
Data de dissolució o abolició1910
Característiques
Estil arquitectònicmodernisme català
Materialpedra, maó, ceràmica i ferro forjat
Localització geogràfica
LocalitzacióCanet de Mar (Maresme)
Patrimoni de la Humanitat  
TipusCultural  → ?
Data1984 (8a Sessió)
Identificador320

La Fàbrica Jover és un edifici industrial que combina el parament llis amb el maó vist, material utilitzat per emmarcar les obertures, a les pilastres que ritmen les façanes i especialment a tot el tram superior. El coronament adopta formes sinuoses que contrasten amb els angles rectes de les obertures escalonades. Al centre de la façana hi ha un plafó circular amb un mosaic ceràmic on figura el nom de la firma.

La fàbrica Jover, en un origen Jover, Serra i Cia va néixer el 1894 en una casa de poble del carrer Sant Benet de Canet amb tres telers que fabricaven mitjons. L'any 1899, la bona marxa de l'empresa va fer plantejar als seus propietaris, Francesc Xavier Serra i Isidre Jover, bastir un edifici industrial de nova planta en el primer eixample del poble, on avui hi ha el passeig de la Mare de Déu de la Misericòrdia.

Van encarregar el projecte a Lluís Domènech i Montaner, el qual va idear un complex industrial que fou ampliat l'any 1909, amb la col·laboració del seu fill Pere Domènech, amb dos edificis exempts més, el vapor i el magatzem i despatxos, de marcat caràcter modernista.

A final dels anys 50, la fàbrica -coneguda ja com a Isidre Jover i Cia- va viure l'etapa de més plenitud, amb el pas de la producció de mitjons a jerseis —aquí va néixer la marca Púlligan— que va obligar a transformar la maquinària i a eixamplar el complex fabril amb l'adquisició d'altres naus industrials ja existents al voltant del passeig de la Misericòrdia i també l'ampliació i mutilació dels edificis històrics de Lluís Domènech i Montaner.


Fàbrica Carbonell Reverter[modifica]

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Fàbrica Carbonell i Reverter
Imatge
Fàbrica Carbonell i Reverter
Dades
TipusEdifici industrial o agrícola
ArquitecteJosep Puig i Cadafalch
Construcció1888 - 
Data de dissolució o abolició1910
Característiques
Estil arquitectònicmodernisme català
Materialpedra, maó, ceràmica i ferro forjat
Localització geogràfica
LocalitzacióCanet de Mar (Maresme)
Patrimoni de la Humanitat  
TipusCultural  → ?
Data1984 (8a Sessió)
Identificador320

La Fàbrica Carbonell Reverter era una fàbrica de gèneres de punt que es deia originalment Susagna Carbonell, i va ser promoguda pels industrials Frederic Susagna i Joan Carbonell Paloma. El fet que ara hi hagi esgrafiat el nom de Joan Carbonell Reverter s'explica perquè posteriorment va passar a ser propietat del fill de Joan Carbonell. Va ser projectada l'any 1897-1898 per Puig i Cadafalch, i fou una de les seves primeres obres, pràcticament desconegudes fora de la població.

El projecte de la nova fàbrica

Certament, en aquell moment, Puig i Cadafalch no havia projectat mai un edifici industrial, malgrat la força de la indústria tèxtil a Catalunya. El nou complex fabril es va anar projectant durant el 1897 i a final d’any es va dur a terme la subhasta de les obres que van anar a càrrec dels mestres de cases Martí Isern i Joan Solà. Les obres van començar a l'inici de 1898 i van durar tot l’any, fins que a principi de 1899, es va poder engegar la fàbrica.

Estat actual

Actualment l'antiga Pulligan es troba en estat de semiabandonament, tant l'acostat[Cal aclariment] que havia estat de la Fàbrica Carbonell com la zona construïda en els anys 60. El patrimoni, que està en mans privades, sense consciència del propietari i sense ajudes públiques, està condemnat a desaparèixer maó a maó, sense que importi que estigui catalogat.

Malauradament, momès algunes fàbriques segueixen en actiu o han passat a mans públiques o privades i han estat destinades a centres culturals. Són freqüents els enderrocs d'instal·lacions industrials de totes les èpoques sense comptar el valor arquitectònic o històric que comporten.

Escola de Teixits[modifica]

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Escola de Teixits
Imatge
Escola de Teixits de Punt
Dades
TipusEdifici industrial i després escolar
ArquitecteJoan Rubió Bellver, Pere Domènech Roura
Construcció1911 - 
Data de dissolució o abolició1929
ConsagracióNoucentisme
Característiques
Estil arquitectònicmodernisme català
Materialpedra, maó, ceràmica i ferro forjat
Localització geogràfica
LocalitzacióCanet de Mar (Maresme)
Patrimoni de la Humanitat  
TipusCultural  → ?
Data1911 (?a Sessió)
Identificador320

L'Escola de Teixits de punt va ser fundada l'any 1922 per la Mancomunitat de Catalunya. El conjunt està format per dos edificis: l'escola, reformada del 1933 realitzada per Joan Rubió i Bellver sobre un edifici anterior, i l'antiga nau industrial de la fàbrica Floris-Busquets, edifici noucentista de l'any 1915, obra de Pere Domènech Roura.

El 2006 es va signar un protocol de reconversió de l'Escola Universitària en centre de recerca innovació i transferència tecnològica subscrit per la Diputació i els Ajuntaments de Canet de Mar i Mataró.

Antecedents

L'Escola de Teixits va néixer el 1922 de la voluntat del catalanisme polític d’influir sobre la formació professional tècnica, i a partir de l'empenta local d’aquest catalanisme, personalitzat en la figura de Josep Fors.

La primera etapa de l’Escola no reeixí a causa, entre d’altres, de l’oposició de bona part dels industrials locals i de la comarca. No obstant això, l’experiència del primer intent va fer que, el 1930, els impulsors i alguns industrials proposessin la creació d’un Patronat en què fossin representats l’Ajuntament i els industrials.

Els promotors van saber donar-li l’impuls definitiu gràcies a la creació i paper del Patronat, a l’encert en la selecció del professorat i especialment del seu director Paul Emile Müller, a la dotació de mitjans per part de la Generalitat de Catalunya i també a l’encert propagandístic.


Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cataloniastate/Història industrial tèxtil de Canet de Mar

[[Categoria:Canet de Mar]] [[Categoria:Indústria tèxtil]] -->