Facoemulsificació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La facoemulsificació és una tècnica quirúrgica molt utilitzada en l'actualitat per a l'operació de cataractes. La seva aparició es remunta als inicis dels anys 90.

Passos[modifica | modifica el codi]

Aquesta tècnica consta dels següents passos:

  1. Entrada a l'ull : que es fa a través d'una petita incisió de tipus autosellante (la majoria de les vegades no necessita sutures) que posseeix un diàmetre de 2,8 a 3,2 mm. Darrerament s'estan desenvolupant tècniques de facoemulsificació usant incisions menors (1.5mm./2.0mm.).
  2. Obertura de la càpsula del cristal·lí : la membrana externa que envolta el cristal·lí (càpsula del cristal·lí) és oberta acuradament per la seva cara anterior. Després a través d'aquesta obertura i dins d'aquesta "borsa capsular" es realitzarà la fragmentació i aspiració del cristal·lí afectat de cataracta.
  3. Facoemulsificació : es realitza amb una sonda ultrasònica equipada amb una agulla buida de titani de 0,9 mm de diàmetre, la qual vibra longitudinalment de darrere per endavant entre 30.000 a 60.000 vegades per segon (30 a 60 kHz), actuant així com un cisell o escarpra sobre el cristal·lí fragmentant en partícules (facoemulsificació) que són aspirades al mateix temps a través del conducte de la sonda d'ultrasons.
  4. Col·locació de la lent intraocular : després de la facoemulsificació s'introdueix una lent intraocular plegable (bé amb pinces o amb injectors especials que no requereixen ampliar la incisió realitzada), que es desplega dins del "sac capsular", i es finalitza la cirurgia sense necessitat de sutures.

Absència de dolor[modifica | modifica el codi]

La tècnica de la Facoemulsificació no és dolorosa ni durant ni després de l'operació. De fet aquesta cirurgia pot realitzar-se amb anestèsia tòpica (gotes) sense necessitat d'injeccions.

Cures postoperatòries[modifica | modifica el codi]

El pacient usarà col·liris (antibiòtics i antiinflamatoris) durant aproximadament 15 dies. El major cura serà no fregar-se els ulls durant els primers 20 dies, després ho podran fer amb cura. Les tasques laborals "d'escriptori", podran reprendre a la setmana amb un lent provisorio per a la lectura. Les activitats esportives podran practicar a partir dels 15 dies d'acord amb les característiques de les mateixes.

Avantatges d'aquesta tècnica[modifica | modifica el codi]

Els seus avantatges són:

  • Ràpida rehabilitació visual
  • Ràpida represa de les activitats quotidianes
  • Menor inflamació ocular
  • Menor astigmatisme pos-operatori

Riscos[modifica | modifica el codi]

La facoemulsificació és una de les tècniques quirúrgiques més segures i precises de l'oftalmologia moderna, però com en qualsevol cirurgia sempre existeixen riscos, encara que aquests són mínims. La complicació més freqüent és la opacificació de la càpsula posterior, que es resol mitjançant una capsulotomia posterior amb tècnica làser.

Ús de lents[modifica | modifica el codi]

La millora visual sense lents, en els pacients operats de cataractes és molt notable, i la majoria poden realitzar les seves activitats normals de visió llunyana sense necessitat d'ulleres, però per llegir hauran d'utilitzar lent i possiblement alguna graduació baixa per veure detalls a la llunyania.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]