Falcó rialler

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuFalcó rialler
Herpetotheres cachinnans Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes695 g (pes adult, femella)
65 g (pes al naixement)
583 g (pes adult, mascle) Modifica el valor a Wikidata
Envergadura83 cm Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries1 Modifica el valor a Wikidata
Període d'incubació de l'ou45 dies Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22696267 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreFalconiformes
FamíliaFalconidae
GènereHerpetotheres
EspècieHerpetotheres cachinnans Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
ProtònimFalco cachinnans Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

El falcó rialler[1] (Herpetotheres cachinnans) és un ocell rapinyaire de la família dels falcònids (Falconidae),[2][3] tradicionalment ubicat dins la subfamília dels poliborins (Polyborinae), juntament amb els caracaràs, modernament s'ha classificat amb els falconins (Falconinae)[4] al costat dels falcons típics i encara en una subfamília pròpia, els herpetoterins (Herpetotherinae).[5] És l'única espècie del gènere Herpetotheres, Vieillot, 1817. El seu estat de conservació es considera de risc mínim.[6]

Habiten àrees boscoses de la zona Neotropical, des del sud dels estats mexicans de Sonora i Tamaulipas, a través de la Península del Yucatán cap al sud per Amèrica Central i del Sud, fins al Paraguai i el nord de l'Argentina.

És un rapinyaire mitjà que fa 46 - 56 cm de llargària amb una envergadura de 79 a 94 cm. Les femelles són majors que les mascles. El cap és blanc o beix pàl·lid, amb una màscara negra que envolta el cap per darrere. L'esquena i la part superior de les ales són molt fosques, mentre que pit i abdomen són del color blanc o beix del cap.

Té un variat repertori de vocalitzacions, rebent el seu nom vulgar d'una successió de sons "ha-ha-ha-ha" que emet sobretot quan és espantat.[5]

Referències[modifica]

  1. Fundació Barcelona Zoo; Institut Català d’Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia. «falcó rialler». Diccionari dels ocells del món. TERMCAT. [Consulta: 29 agost 2022].
  2. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 352. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  3. «Seriemas, falcons». IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union, juliol 2022.
  4. Remsen J. V., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Robbins M. B., Schulenberg T. S., Stiles F. G., Stotz D. F. i Zimmer, K. J. Versió (2008-12-22). A classification of the bird species of South America. American Ornithologists' Union HTML full text Arxivat 2007-01-12 a Wayback Machine.
  5. 5,0 5,1 Channing, Keith et HAWK CONSERVANCY TRUST (HCT) (1996)
  6. BirdLife International. «Laughing Falcon. Herpetotheres cachinnans» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2019. [Consulta: 29 agost 2022].