Síndrome de fatiga crònica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Fatiga crònica)
Plantilla:Infotaula malaltiaSíndrome de fatiga crònica
modifica
Tipussíndrome, immunodeficiència primària i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatneurologia i reumatologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
Símptomesmiàlgia, artràlgia, cefalàlgia, obnubilació, calfred, suors nocturnes, dolor crònic generalitzat, post-exertional malaise (en) Tradueix, gangli limfàtic, mal de coll, elevated tumor necrosis factor (en) Tradueix, elevated interleukin-2 (en) Tradueix, elevated interleukin-4 (en) Tradueix, elevated transforming growth factor-β (en) Tradueix i elevated c-reactive protein (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Exàmensexploració física Modifica el valor a Wikidata
Tractamentrintatolimod (en) Tradueix i piridostigmina Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Causat perincògnita, Herpesvirus humà 6, Human herpesvirus 7, Borna disease virus i Virus d'Epstein-Barr Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10G93.3
CIM-9780.71
CIAPA04 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB1645
MedlinePlus001244
eMedicinemed/3392 ped/2795
Patient UKmyalgic-encephalomyelitischronic-fatigue-syndrome-mecfs-pro Modifica el valor a Wikidata
MeSHD015673 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0015674 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:8544 Modifica el valor a Wikidata

La síndrome de fatiga crònica (SFC) també anomenada en el passat encefalomielitis miàlgica, i per al qual ara es recomana el nom combinat EM/SFC (Encefalopatia Miàlgica/Síndrome de Fatiga Crònica) és una malaltia que provoca un cansament i dolor extrems amb l'esforç físic. La seva característica principal és sentir una gran fatiga i símptomes relacionats amb aquesta. En l'actualitat no existeix un tractament mèdic eficaç. No necessàriament ha d'aparèixer relacionada amb la fibromiàlgia (FM), si bé és freqüent que les persones afectades per una d'aquestes síndromes acabi desenvolupant l'altra, juntament a d'altres comorbiditats.[1]

La fatiga, com a símptoma de la FM, no és la mateixa fatiga que la produïda per la SFC.[Cal aclariment]

Diagnòstic[modifica]

Els estàndards per al diagnòstic de la síndrome de fatiga crònica han estat definits pels Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) i en els anomenats "documents de consens del Canadà de l'any 2006", on es defineix un protocol en les pautes per a la detecció, diagnòstic i seguiment del SFC. Aquesta síndrome va ser identificada en els països anglosaxons a mitjans dels anys 80. L'Organització Mundial de la Salut la considera com una malaltia neurològica greu i apareix en la llista americana de malalties noves, recurrents i resistents als medicaments.

Aquests estàndards inclouen:

Simptomatologia[modifica]

La simptomatologia és variable quant al seu grau de severitat i presentació temporal. Hi ha casos que els símptomes desapareixen durant algun temps. Se sap que la síndrome de fatiga crònica no és infecciós, i les proves de laboratori són d'escassa utilitat, encara que s'han detectat components tòxics en alguns malalts. La prevalença i la intolerància a gran varietat de substàncies químiques de molts malalts es denomina "sensibilitat química múltiple (SQM)".

Sol estar molt lligada a altra malaltia reumàtica denominada fibromiàlgia i/o al Síndrome Química Múltiple.

Prevalença[modifica]

Actualment més del 5% de la població mundial pateix aquesta malaltia, sent la proporció d'1 a 10 del SFC sobre la fibromiàlgia.

El 20 de juny de 2006, en Gran Bretanya, es va declarar un decés a causa per aquesta malaltia. La víctima va ser una dona de 32 anys, Sophia Mirza, que durant 6 anys va patir la malaltia i va lluitar perquè la reconeguessin com una malaltia física i no mental. Es va declarar com a causa de mort una fallada renal causat per deshidratació; encara que també es va observar inflamació en la medul·la espinal i canvis en el seu gangli dorsal.[2]

També va morir de fatiga crònica el renomenat compositor noruec Edvard Grieg, qui va morir als 64 anys, el 4 de setembre de 1907.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Fukuda K, Straus SE, Hickie I, Sharpe MC, Dobbins JG, Komaroff A «The chronic fatigue syndrome: a comprehensive approach to its definition and study. International Chronic Fatigue Syndrome Study Group.». Ann Intern Med, 121, 12, 1994, pàg. 953-9. PMID: 7978722.
  2. És oficial: la fatiga crònica es cobra la seva primera víctima Arxivat 2009-05-14 a Wayback Machine. Nota del diari Clarín del 20 de juny del 2006. (castellà)

Enllaços externs[modifica]