Febre de l'or de Klondike

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentFebre de l'or de Klondike
Imatge
Miners esperant registrar la seva mina.
Map
 64° 02′ N, 139° 17′ O / 64.03°N,139.29°O / 64.03; -139.29
Tipusesdeveniment Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps1896 - 1899 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióYukon (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
EstatCanadà Modifica el valor a Wikidata
Rutes al Klondike.

La febre de l'or de Klondike (en anglès: Klondike Gold Rush, o Yukon Gold Rush) va ser una immigració de persones amb desig de trobar or al Territori canadenc del Yukon al riu Klondike prop de Dawson City a partir de l'any 1896. En total, unes 12,5 milions d'unces d'or es van extreure de la zona de Klondike al segle següent al seu descobriment.[1]

Lloc de descobriment a Bonanza Creek l'agost de 2009.

L'agost de 1896, una partida conduïda per Keish (Skookum Jim Mason), un membre de la tribu ameríndia Tagish va anar cap al nord del riu Yukon des de Carcross cercant la seva germana Kate i el seu marit George Carmack. Després de reunir-se amb George i Kate, que estaven pescant salmó a la desembocadura del riu Klondike van trobar-se amb Robert Henderson que havia buscat or al riu Indian. El 16 d'agost de 1896,[2][3] els Skookum van descobrir rics jaciments d'or a Bonanza (Rabbit) Creek, del Yukon. La sol·licitud de la mina d'or feta per un amerindi era problemàtica pel racisme d'aquella època.[4]

Miners i prospectors pugen el pas de Chilkoot durant la febre d'or del Klondike

La notícia es va estendre a altres camps miners de la vall del riu Yukon i els miners ràpidament es desplaçaren des de les zones dels rius Fortymile i Stewart.

L'estampida del Klondike[modifica]

La notícia arribà als Estats Units el juliol de 1897 en el marc de recessió econòmica i fallida de bancs que a més provocaren alts nivells de desocupació. El 1898 la població del Klondike va arribar als 40.000 habitants amb problemes de desabastiment d'aliments. Homes de totes les condicions socials arribaren al Klondike cercant l'or i des dels llocs més diversos com Nova York, Sud-àfrica,[5] el Regne Unit,[6] i Austràlia. de manera sorprenent hi havia una altra proporció de professionals com mestres i metges fins i tot un o dos alcaldes. Per exemple entre els residents al Camp Skagway nº 1 hi havia William Howard Taft, que va ser després president dels Estats Units.[7] Molts eren conscients que les seves possibilitats de trobar quantitats apreciables d'or eren pràcticament nul·les hi venien només per l'aventura. La meitat dels que arribaren a Dawson City en realitat no van iniciar cap prospecció d'or. Tanmateix l'arribada de tanta gent va servir per desenvolupar econòmicament el Yukon.

La majoria dels prospectors van travessar el pas de Chilkoot de camí cap a les ciutats d'Alaska de Skagway i Dyea on neix el riu Yukon fent, a peu, més de 800 km. A dalt del pas els esperava la Policia muntada del Canadà que els registrà i evità que portessin armes de foc, especialment els revòlvers.[8]

Literatura i cinema[modifica]

Jack London va participar en aquest episodi i ho reflecteix en els seus relats curts White Fang, The Call of the Wild, i To Build a Fire. La primera part del llibre Burning Daylight s'hi centra.

Un dels darrers llibres de Jules Verne, Le Volcan d'Or tracta sobre aquest tema, no va ser publicat fins a 1989.[9]

És remarcable la pel·lícula de Charlot La quimera de l'or on en una cèlebre escena la gana fa que es mengi una bota d'una manera antològica.

Referències[modifica]

  1. «History of Mining in Yukon». [Consulta: 9 febrer 2010].
  2. «University of Washington Special Collections - Klondike Gold Rush». Arxivat de l'original el 2012-03-15. [Consulta: 16 agost 2008].
  3. «History Detectives. Investigations. Feature - Klondike Gold Rush». [Consulta: 16 agost 2008].
  4. Julie Cruikshank. Reading Voices. Oral and Written Interpretations of the Yukon's Past. Vancouver & Toronto: Douglas & McIntyre, 1991, p. 124.
  5. Burnham, Frederick Russell. Scouting on Two Continents. Doubleday, Page & company, 1926. OCLC 407686. 
  6. Micí Mac GabhannHard Road to Klondike ISBN 1903464358 and other editions.
  7. Percival, C Gilbert «North of 62 Degrees by Automobile :A Story of a Trip in Alaska, British Columbia, Yukon Territory and the Klondike ALASKA HAS A GREAT AREA AND RESOURCES. AGRICULTURE IN ALASKA». Health, 62, 7, juliol 1912, pàg. 150.
  8. Pierre BertonKlondike: The Last Great Gold Rush, 1896-1899 Espn 0-385-65844-3 and other editions.
  9. Olivier Dumas, Preface to The Golden Volcano, 1989.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]