Federico Commandino

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFederico Commandino

Retrat d'escola barroca. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1509 Modifica el valor a Wikidata
Urbino (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 setembre 1575 Modifica el valor a Wikidata (65/66 anys)
Urbino (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Pàdua
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Urbino Modifica el valor a Wikidata
OcupacióMatemàtiques
ProfessorsMarcantonio Genua (en) Tradueix, Federico Delfino (en) Tradueix i Giovanni Battista Montano (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
AlumnesGuidobaldo del Monte Modifica el valor a Wikidata
Influències en
Família
FillsOlimpia Commandino (en) Tradueix, Lorrena Commandino (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Federico Commandino va ser un matemàtic i humanista italià, del segle xvi.

Vida[modifica]

El poc que sabem de la vida de Federico Commandino procedeix d'una breu biografia que va escriure el seu deixeble Bernardino Baldi[1] i que no es va publicar fins al segle xviii.

Federico era fill d'una rica família d'Urbino;[2] el seu pare, Battista, era arquitecte i havia treballat en les fortificacions de la ciutat. Va començar la seva formació a Urbino sota la tutela de Giacopo Torelli da Fano, qui li va ensenyar gramàtica, llatí i grec. El 1527, en ser saquejada la ciutat de Roma, la influent família Orsini s'instal·la a Urbino fugint. Commandino fa amistat amb Giovan Pietro di Grassi, un jove mestre que els Orsini havien portat amb ells per ensenyar els seus fills.

Quan di Grassi s'entorna a Roma, Federico se'n va amb ell i s'hi estarà uns anys al servei del papa Climent VII, però a la mort d'aquest torna a marxar a Pàdua on estudiarà medicina a la seva Universitat (encara que sembla haver-se doctorat a Ferrara)[3] Un cop obtingut el títol, torna a Urbino on es casa amb Girolama Buonaventuri, de família noble i de la que tindrà un fill i dues filles.

No obstant els seus estudis, no treballa com metge, sinó que entra al servei dels ducs d'Urbino, Guidobaldo II della Rovere i Vittoria Farnese, i dedica molt de temps a l'estudi de les matemàtiques i a la traducció i comentari de texts matemàtics de la Grècia Clàssica. La seva fama com a matemàtic i traductor l'obligarà a alguns viatges, però en general romandrà a Urbino la resta de la seva vida.

Obra[modifica]

Liber de centro gravitatis solidorum, 1565

Les seves obres principals[4] són traduccions comentades de texts matemàtics grecs, entre les quals destaquen per la seva influència posterior:

Referències[modifica]

  1. Ugolini i Polidori, pàgines 513 a 537.
  2. La seva data de naixement és incerta: segons la biografia de Baldi és el 1509, però segons l'epitafi de la seva tomba és el 1506. del Monte i Fagnani, pàgina 10.
  3. Ugolini i Polidori, pàgina 518.
  4. Una relació completa de les seves obres es pot trobar a: Riccardi, pàgines 356 a 365.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Federico Commandino
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Federico Commandino» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Rosen, Edward Commandino, Federico. Complete Dictionary of Scientific Biography. 2008. Encyclopedia.com. Consultat 20 Octubre 2013 <http://www.encyclopedia.com>. (anglès)