Federico Salmón Amorín

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Federico Salmón)
Infotaula de personaFederico Salmón Amorín

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 agost 1900 Modifica el valor a Wikidata
Alacant Modifica el valor a Wikidata
Mort7 novembre 1936 Modifica el valor a Wikidata (36 anys)
Paracuellos de Jarama (Comunitat de Madrid) Modifica el valor a Wikidata
Ministre de Justícia
25 setembre 1935 – 14 desembre 1935
← Vicente Cantos FiguerolaAlfredo Martínez y García-Argüelles →
Ministre de Treball, Migracions i Seguretat Social d'Espanya
6 maig 1935 – 14 desembre 1935
← Eloy Vaquero CantilloAlfredo Martínez y García-Argüelles →
Diputat a les Corts republicanes

12 desembre 1933 – 7 gener 1936

Circumscripció electoral: Múrcia (província)
Diputat al Congrés dels Diputats
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de València Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
OcupacióAdvocat
PartitCEDA
Membre de

Federico Salmón Amorín (Alacant, 27 d'agost de 1900 - Paracuellos de Jarama, 7 de novembre de 1936) fou un advocat de l'Estat, polític i periodista valencià.

Biografia[modifica]

Nascut al carrer Torrijos d'Alacant, va estudiar Dret a la Universitat de València. Va obtenir una plaça d'advocat de l'Estat en 1924, sent destinat a la ciutat de Múrcia, on va contreure matrimoni amb Concepción Jover Laborda. Durant la seua etapa estudiantil va ser cofundador de la Federació d'Estudiants Catòlics i ja durant la República va arribar a ser Secretari de la Confederació Espanyola de Dretes Autònomes (CEDA). Va ser també professor de Dret Públic an la Universitat de Múrcia, així com director del diari La Verdad de Múrcia. A Múrcia va ingressar en l'Associació Catòlica Nacional de Propagandistes.

En 1931 va ser destinat a Terol, demanant llavors l'excedència i mudant-se a Madrid, on va dirigir el CEU. Militant d'Acció Popular, el qual es va integrar posteriorment a la CEDA, a les eleccions de 1933 va ser elegit diputat per Múrcia. Va ser ministre de Treball, Sanitat i Previsió Social entre el 6 de maig i el 25 de setembre de 1935 en el govern que presidiria Alejandro Lerroux.

En el següent govern, presidit per Joaquín Chapaprieta ocuparia la cartera de ministre de Treball i Justícia entre el 25 de setembre i el 29 d'octubre de 1935. Finalment, entre el 29 d'octubre i el 14 de desembre de 1935 i novament sota la presidència de Chapaprieta ocuparia la cartera de ministre de Treball, Justícia i Sanitat. Durant el seu mandat es va aprovar la Llei de la Previsió contra l'Atur o "llei Salmón" (26 de juny de 1935), que perseguia lluitar contra l'atur obrer mitjançant la construcció d'habitatges barats per als treballadors, garantint avantatges fiscals als empresaris de la construcció. A l'esclatar la Guerra Civil espanyola es trobava a Madrid, on va ser detingut i internat en la Presó Model. Al començament de novembre de 1936 va ser tret de la presó Model i executat a Paracuellos del Jarama, juntament amb diversos centenars de presos, en l'episodi conegut com a les matances de Paracuellos.

Bibliografia[modifica]

  • TOVAR MARTÍN, Virginia (1986): El Palacio del Ministerio de Justicia y sus obras de arte. Madrid: Ministerio de Justicia, p. 317.

Enllaços externs[modifica]


Càrrecs públics
Precedit per:
Eloy Vaquero Cantillo
Ministre de Treball, Sanitat, Previsió Social i Justícia

1935
Succeït per:
Alfredo Martínez y García-Argüelles