Felip Teixidor i Latorre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFelip Teixidor i Latorre
Biografia
Naixementsegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
Vic (Osona) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 març 1836 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómestre de capella, compositor Modifica el valor a Wikidata

Josep Felip Teixidor i Latorre (Vic, segle xviiiAlbarrasí, 24 de març del 1836) va ser un prolífic compositor i mestre de capella de la catedral d'Albarrasí.

Biografia[modifica]

Cantà com a nen de cor en la catedral de Vic i hi aprengué música, possiblement amb el mestre de capella de la catedral, Antoni Jordi. L'any 1798 substituí Vicente Palacios en la capella de la seu d'Albarrasí, i romangué en el càrrec fins a la mort (com era habitual).

Compositor molt prolífic, a l'arxiu catedralici es conserven 270 obres seves, que comprenen villancets de Nadal (82!) i Corpus, 6 responsoris a quatre i cinc veus, una dotzena de misses, "lamentacioness" a tres veus, salms, Magnificats, llibretes de composició, quartets..., amb obres amb acompanyament de violins i d'altres instruments. Hom l'ha considerat un dels compositors més notables del darrer Barroc. A banda de les obres pròpies, Teixidor també copià obres anteriors en risc de perdre's (com Francisco Ximeno i Clemente Barrachina) o de compositors més contemporanis, que ajudà a preservar (com els mestres de capella de la catedral de Lleida Domingo Teixidor, Antoni Sala, Joan Prenafeta i Anton Sambola). També conservà quaderns de composició dels escolans de Vic i una col·lecció de villancets nadalencs procedents de Lleida.

Bibliografia[modifica]

  • Obras de la Capilla de Música de la Catedral de Albarracín (Teruel) de los siglos XVII y XVIII: Polifonía de Navidad. Francisco Vallés, Francisco Pérez Gaya, Felipe Teixidor Latorre, Clemente Barrachina, Vicente Palacios, Mathias Ruiz, Francisco Ximeno, estudio y transcripción Jesús M. Muneta. Zaragoza: Institución Fernando el Católico CSIC, 1986 ISBN 84-00-06321-X
  • Las lamentaciones a tres y a dúo, transcripció i estudi de Jesús María Muneta Martínez de Moratín. Albarracín: Centro de Estudios de la Comunidad de Albarración, 2008 ISBN 978-84-691-4046-8

Gravacions[modifica]

  • Antologia de la Música Catalana 7, CD que -entre altres obres- conté Invitatorio de Navidad (Barcelona: Gran Enciclopèdia Catalana, 2005)

Enllaços externs[modifica]