Fender

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFender
Dades
Tipusnegoci
empresa de fabricació d'instruments musicals Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaempresa de capital privat Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1946, Fullerton Modifica el valor a Wikidata
FundadorLeo Fender Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Produeixinstrument de corda, amplificador electrònic i baix elèctric Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Executiu en capAndy Mooney Modifica el valor a Wikidata
Filial
Squier (1965–1975) Modifica el valor a Wikidata
Propietari de

Lloc webfender.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: FenderLatino Twitter (X): Fender Youtube: UCI7fys0WM62xF2jUlUdq0XQ Pinterest: fender Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

Fender Musical Instruments Corporation, de Scottsdale, Arizona, és una empresa dedicada a la fabricació d'instruments de corda, amplificadors i guitarres elèctriques de cos sòlid, incloent les emblemàtiques marques Stratocaster i la Telecaster. L'empresa, anteriorment anomenada Fender Electric Instrument Manufacturing Company, va ser fundada a Fullerton (Califòrnia), per Clarence Leonidas "Leo" Fender el 1946. Leo Fender dissenyà també baixos, el primer orgue comercial, que han donat a conèixer el rock, jazz, música surf, country, funk i altres tipus de música.

La seu de Fender és a Scottsdale, Arizona, amb fàbriques a Corona, Califòrnia (EUA) i Ensenada, Baixa Califòrnia (Mèxic). Darrerament també ha obert factories al Japó i Xina.

Història[modifica]

Fender va oferir la primera guitarra elèctrica, la Fender Telecaster (originalment anomenada 'Broadcaster'; 'Esquire' que és una versió d'una sola pastilla), el Precision Bass (P-Bass), i popular Stratocaster. Fender no va ser la primera a fabricar guitarres elèctriques, ja d'altres companyies i lutiers de guitarres elèctriques n'havien produït des de la dècada de 1920, però cap fabricant havia estat tan reeixit comercialment com Fender. D'altra banda, mentre que gairebé totes les altres guitarres elèctriques llavors eren disposaven de caixa de ressonància, Fender va crear un cos sòlid molt més versàtil per a les guitarres elèctriques, i a finals de la dècada de 1940 va començar a fabricar colpejadors de plàstic.[1]

La companyia també fabrica guitarres acústiques, baixos elèctrics, mandolines, banjos i violins, així com amplificadors de guitarra el famós Twin Reverb i amplificadors de baix. Altres marques inclouen Fender Squier, Guild (guitarres acústica i elèctrica i amplificadors), Rodríguez (guitarra clàssica), Benedetto (guitarra jazz), CA (amplificació de baixos), Tacoma, i Jackson Charvel Guitars i Brand X (amplificadors de baix)

Altres instruments inclouen la Fender Mustang, Fender Jazzmaster, Fender Jaguar, Fender Stratocaster, Fender Telecaster, Fender Duo-Sonic, Fender Tele-Sonic, Fender Strat-o-Sonic, i les guitarres Bronco, baixos, com el Fender Jazz Bass, la Fender Telecaster Bass reedició de la dècada de 1950 original Fender Precision Bass, tres models de violí elèctric, i el piano elèctric Fender Rhodes.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Brosnac, Donald. Guitars Made by the Fender Company (en anglès). Bold Strummer, 1986, p. 8. ISBN 0933224060. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fender