Fenologia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Fenologia, que deriva de la paraula del grec: phaino 'mostrar', 'aparèixer',[1] és la ciència que estudia la relació entre els factors climàtics i els cicles dels éssers vius. El moment i la durada dels esdeveniments fenològics particulars varia segons els anys depenent de la corresponent situació meteorològica.[2]

La Fitofenologia és la part de la fenologia que estudia com afecten les variables climatològiques a les manifestacions periòdiques o estacionals de les plantes (floració, maduració de fruits, aparició i caiguda de fulles, etc.).

La Zoofenologia és la part de la fenologia que estudia com les variables i les inèrcies climatològiques afecten les activitats periòdiques dels animals (migracions, hivernacions, muda de pell, canvis d'activitat...).

L'anotació de les dates de l'arribada o tornada de certs ocells migratoris (com en el cas de l'oreneta) és un exemple de l'activitat de la Fenologia.

Les dades fenològiques es prenen en petits jardins annexos a observatoris meteorològics, per part de les dades subministrades per afeccionats voluntaris o en centres especialitzats com és el cas de la finca La Higueruela a Toledo que depèn del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas)

S'ha de tenir en compte a efectes comparatius que les diferents varietats de plantes conreades tenen cicles completats en períodes de temps també diferents.

La recopilació de dades amb sèries de molts anys poden contribuir a una millora de la gestió i el rendiment dels conreus. En el cas d'espècies silvestres constitueix també un avís sobre canvis climàtics, abundància d'espècies, estat sanitari etc.

A la Xina hi ha registrat un calendari fenològic des de fa mil anys i a Kyoto (Japó) es registra la data de floració dels cirerers des de l'Edat Mitjana.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Phenology: An Integrative Environmental Science Google books
  2. [enllaç sense format] http://books.google.cat/books?id=BgtzD4frr98C&printsec=frontcover&hl=ca