Fernanda Montenegro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFernanda Montenegro
Biografia
Naixement(pt-br) Arlette Pinheiro Esteves Silva Modifica el valor a Wikidata
16 octubre 1929 Modifica el valor a Wikidata (94 anys)
Rio de Janeiro (Brasil) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
CiutadaniaBrasil Brasil
FormacióColégio Pedro II Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu de televisió, actriu de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1950 Modifica el valor a Wikidata –
Membre de
Família
CònjugeFernando Torres (1954–2008) Modifica el valor a Wikidata
FillsCláudio Torres (en) Tradueix, Fernanda Torres Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0005244 Allocine: 19493 Rottentomatoes: celebrity/fernanda_montenegro Allmovie: p122586 TMDB.org: 10055
Facebook: fernandamontenegrooficial Instagram: fernandamontenegrooficial Modifica el valor a Wikidata

Arlette Pinheiro Esteves da Silva, coneguda artísticament com a Fernanda Montenegro (Rio de Janeiro, Brasil, 16 d'octubre de 1929) és una actriu brasilera de cinema, teatre i televisió.

Biografia[modifica]

Arlette Pinheiro Esteves da Silva va néixer el 16 d'octubre de 1929 a Rio de Janeiro. Va adoptar el nom de "Fernanda" perquè va pensar que sonava bé. "Montenegro" va sortir del nom del seu metge de família.

A finals dels 40, va traduir i va adaptar obres de teatre famoses per a la ràdio. Va començar la seva vida artística en el teatre amb l'obra Alegres Canções nas montañas el 1950. Entre els seus companys estaven Fernando Torres, que aviat es convertiria en el seu marit. A continuació, va utilitzar com a nom de matrimoni Arlette Pinheiro Monteiro Torres. En els següents anys, va treballar amb altres grans actors com Sérgio Britto, Cacilda Becker, Nathália Timberg, Cláudio Corrêa i Castro i Ítalo Rossi.

A començaments dels anys 60 es va mudar a São Paulo, on va treballar en moltes obres de teatre i també va començar a treballar en la televisió. La seva primera telenovel·la va ser Pouco amor não é amor. El 1964 va començar a treballar també per al cinema. La seva primera pel·lícula va ser A falecida. El 1965 va néixer la seva filla Fernanda Torres. Més tard, també es va convertir en una actriu famosa.

Amb el temps, més i més èxit va tenir en les telenovel·les i obres de teatre i va arribar a rebre molts premis. Posteriorment va ser anomenada "la primera dama del teatre del Brasil". Al cinema, després d'algunes pel·lícules no gaire famoses, va treballar en Eles não usam Black-Tie (1981), aplaudida pels crítics.

El seu èxit en la televisió i el teatre va seguir, però la seva carrera cinematogràfica, malgrat que mai no es va parar, va passar en gran manera inadvertida fins a 1997, quan O que é isso, companheiro?, una candidata per l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, va ser estrenada. El 1998, Central do Brasil va encantar el món. Aquesta pel·lícula, una altra candidata per a l'Oscar, va ser el moment més alt de Fernanda Montenegro en la seva carrera cinematogràfica, ja que va ser una candidata a la Millor Actriu. L'Oscar no el va rebre, però l'actriu va rebre el premi de Berlín. El 1999 va tenir un altre gran èxit en la televisió, O auto da compadecida, més tard reduït a format de pel·lícula i estrenada en els cinemes.

La seva importància és ser una de les millors actrius de Brasil i la primera llatinoamericana a rebre una nominació a l'Oscar, per la pel·lícula Central do Brasil, de 1998.

Fernanda va ser responsable del recomençament de la carrera teatral de Giulia Gam, a la seva tornada al Brasil el 1987.[1]

L'any 2021 va ser l'escollida per ocupar la cadira nº 17 de l'Academia Brasileira de Letras [2]

Anècdotes[modifica]

  • Va ser la primera actriu brasilera a ser nomenada als Premis de l'Acadèmia (Oscar).
  • És considerada la gran dama de la televisió brasilera.
  • Mare de l'actriu Fernanda Torres i del director Cláudio Torres.
  • Va refusar una invitació del president de Brasil per ser ministra de cultura en els anys 80. Va respondre que seria més útil actuant al seu país.
  • El 1992, va guanyar la medalla de mèrit cultural de Portugal.
  • Fernanda és descendent de portuguesos i italians.
  • Va guanyar almenys 10 premis a la millor actriu en pel·lícules, novel·les i teatre. Això inclou 5 premis Molières.
  • El 1971 va guanyar la medalla de l'orde do Cruzeiro do Sul de bons serveis per a la cultura brasilera.
  • Fernanda va guanyar el Premi Contigo! a la millor actriu pel seu paper en la telenovel·la Belíssima (2006).
  • Va guanyar el Gran Premi Cinema Brasil per a la millor actriu pel seu paper en O outro lado da rua. Amb aquest paper, també va guanyar el premi a la millor actriu en el Festival de Tribeca i en el Festival Audiovisual.

Filmografia[modifica]

Fernanda Montenegro (2006)

Televisió[modifica]

Sèries/minisèries

Pel·lícules[modifica]

Teatre[modifica]

En més de 50 anys de carrera, ha participat en dotzenes d'espectacles teatrals, de gran varietat: des de la clàssica tragèdia grega fins a la comèdia, del musical brasiler a l'avantguarda. Sempre a prop de grans noms, des del repartiment fins a la direcció. Vet aquí alguns dels seus èxits:

Fernanda Montenegro, 1967.

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Giulia Gam» (en portuguès). Roda Viva. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 3 febrer 2013].
  2. «Fernanda Montenegro é eleita para a ABL: conheça os bastidores da disputa pelo título de imortal» (en portuguès brasiler). G1, 04-11-2021. [Consulta: 8 novembre 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fernanda Montenegro