Fernando León y Castillo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFernando León y Castillo

León y Castillo el 1895 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement30 novembre 1842 Modifica el valor a Wikidata
Telde (Las Palmas) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 març 1918 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Biarritz (França) Modifica el valor a Wikidata
  Ministre d'Ultramar
8 de gener de 1881 – 9 de gener de 1883
  Ministre de Governació
10 d'octubre de 1886 – 12 de novembre de 1887
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódiplomàtic, polític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Liberal
Membre de
Altres
TítolMarquesado del Muni (es) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Fernando León y Castillo, Marqués del Muni (*Telde, Gran Canària (Illes Canàries), 30 de novembre de 1842 - † Biàrritz (Lapurdi), 12 de març de 1918) fou un advocat, polític i diplomàtic canari, que va impulsar decididament la intervenció d'Espanya en el Nord d'Àfrica i va ser ministre d'Ultramar durant el regnat d'Alfons XII i ministre de Governació durant la regència de Maria Cristina d'Habsburg-Lorena.

Biografia[modifica]

Va estudiar Dret a Madrid i va col·laborar en publicacions liberals en els últims anys del regnat d'Isabel II. Després de la Revolució de 1868 va ser nomenat governador civil de Granada i València. Escollit diputat a Corts per Gran Canària, en 1871, i més tard senador, en 1874 va accedir a la Sotssecretaria d'Ultramar.

Després de la Restauració i amb Sagasta va ser ministre d'Ultramar entre el 8 de febrer de 1881 i el 9 de gener de 1883.[1] Va promoure les obres de construcció del Puerto de La Luz a Las Palmas de Gran Canària, capital de la seva illa natal, al que va intuir com un dels de més avenir de l'Atlàntic. Gràcies a la seva labor es construïren carreteres a les illes Canàries, el far de Maspalomas i el llatzaret de Gando, aquests últims obres emblemàtiques a Gran Canària. També es van crear els correus interinsulars, coneguts com a correillos, petits vaixells de vapor que comunicaven les Illes Canàries entre si. Posteriorment, el 10 d'octubre de 1886, León i Castillo es faria càrrec del ministeri de Governació però només durant un any, ja que el 12 de novembre de 1887 seria nomenat ambaixador a França, càrrec que ocuparia amb intermitència fins a la fi de la seva vida.

Hàbil negociador, les seves gestions van desembocar al Tractat de París (1890), que reconeixia els dominis d'Espanya a l'Àfrica occidental. Per aquests assoliments i com reconeixement a la seva brillant trajectòria política, Maria Cristina d'Habsburg-Lorena, Reina Regent d'Espanya, va concedir a León y Castillo en 1900 el títol de Marquès del Muni. Tanmateix, León y Castillo va prosseguir amb la seva labor política redactant, entorn de l'any 1902 l'esborrany del que vindria a ser un nou tractat franco-espanyol que ampliava els dominis espanyols al Marroc, incloent l'àrea de Fes. No obstant això, les dilacions liberals i l'escepticisme de Maura van retardar la signatura d'aquest acord fins a 1912, amb resultats molt més modests. Va participar en la Conferència d'Algesires (1906) i va defensar la política neutral espanyola durant la Primera Guerra Mundial. Al març de 1918, Fernando León i Castillo, sent ambaixador, moriria a Biàrritz. Deu anys més tard, en 1928, les seves restes serien traslladats a l'illa de Gran Canària. A la seva arribada, va ser rebut per una multitud agraïda que l'esperava en el mateix moll que ell mateix va promoure. Des de llavors descansa en el mausoleu que se li va erigir en l'interior de la Catedral de Las Palmas de Gran Canària.

Referències[modifica]

  1. «Ministros y miembros de organismos de gobierno. Regencias, Juntas de Gobierno, etc (1808-2000)». Centro de Ciencias Humanas y Sociales (CCHS) del CSIC. Arxivat de l'original el 2015-08-03. [Consulta: 23 agost 2015].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fernando León y Castillo


Càrrecs públics
Precedit per:
Cayetano Sánchez Bustillo
Ministre d'Ultramar

1881-1883
Succeït per:
Gaspar Núñez de Arce
Precedit per:
Venancio González y Fernández
Ministre de Governació
Escut d'Espanya

1886-1887
Succeït per:
José Luis Albareda y Sezde
Premis i fites
Precedit per:
Juan Valera y Alcalá-Galiano
Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques
Medalla 27

1886-1918
Succeït per:
Luis de Marichalar y Monreal