Fernando Niño de Guevara

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Fernando Niño de Guevara (n. Toledo a 1541, m. Sevilla?-el 8 de gener de 1609) va ser un religiós espanyol, arquebisbe de Sevilla i inquisidor general.

El Greco: retrat del cardenal inquisidor Don Fernando Niño de Guevara (cap a 1600).

Fill del marquès de Tajares Don Rodrigo Niño, va estudiar dret a Salamanca, des d'on va ser a Conca com Ardiaca de Moya a la catedral. En 1570 va ser oïdor a Valladolid i en 1580 va passar al Consell de Castella i després va rebre la presidència de la Cancelleria de Granada.

Va ser cardenal el 5 de juny de 1596 de mans de Climent VIII, i va viure a Roma fins a 1599 quan va prendre el càrrec d'inquisidor general, a més de membre del Consell Reial. El 30 d'abril de 1601 va ser nomenat arquebisbe de Sevilla.

Sevilla[modifica | modifica el codi]

Durant el seu mandat en Sevilla va encarregar un informe sobre les confraries penitents, que segons el seu entendre no tenien l'espiritualitat necessària i practicaven comportaments irreverents incompatibles amb el seu caràcter religiós.

Segueix els passos de Rodrigo de Castro i organitza un altre sínode a 1604 en el qual legisla les germanors i estableix una organització clerical de caràcter pastoral.

Potser a causa de l'esperit sever d'aquesta legislació, aquesta reforma no tindria molta acceptació, encara que va establir les bases per reflexionar sobre l'esperit en què se celebrava la Setmana Santa.

Va procedir a l'autenticació de les relíquies de Santa Justa i Santa Rufina en 1602.

Inquisició[modifica | modifica el codi]

Nomenat el 3 de desembre de 1599, va celebrar un acte general a Toledo i va ser testimoni de la signatura del tractat de pau amb França.

Amb prou feines hi ha fets destacables, excepte una disputa amb els jesuïtas sobre si Climent VIII era autèntic vicari de Jesucrist, que el mateix Papa va tallar prohibint aquestes discussions, a més d'incoant al rei Felip III que destituís Niño de Guevara, el que va succeir en 1602.

Durant el seu mandat es van cremar 240 heretges, a més de 96 en estàtua. Altres 1.628 individus van ser trobats culpables i sotmesos a penes menors.

Varis[modifica | modifica el codi]

Un quadre famós d'El Greco retrata aquest personatge. Hi ha teories que diuen que aquest retrat en realitat representa el Cardenal Sandoval i Rojas. Hi ha una obra moderna anomenada El Greco pinta el Gran Inquisidor inspirada en aquest quadre. Va ser nebot d'un altre Fernando Niño de Guevara mort en 1552, arquebisbe de Granada, president del Reial Consell, patriarca de les Índies, i bisbe de Sigüenza. Està enterrat a l'església del convent de Sant Pau a Toledo. És interpretat per Juan Diego Botto a la pel·lícula "El Greco"(2007).


Precedit per:
Pedro de Portocarrero
Inquisidor general
1600 – 1602
Succeït per:
Juan de Zúñiga


Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fernando Niño de Guevara