Festival de Fes de les Músiques Sagrades del Món

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentFestival de Fes de les Músiques Sagrades del Món
Imatge
Moment de l'actuació d’Archie Shepp a Bab Al Makina en el Festival de Fès de les Músiques Sagrades del Món 2012
Tipusfestival de música Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióFes (Marroc) Modifica el valor a Wikidata
EstatMarroc Modifica el valor a Wikidata

Lloc webfesfestival.com Modifica el valor a Wikidata

El Festival de Fes de les Músiques Sagrades del Món (Festival de Fès des Musiques Sacrées du Monde) té lloc cada any a principis de juny a la ciutat de Fes, al Marroc. És l'esdeveniment més important de la Fondation Esprit de Fes. Directament relacionat amb la seva difusió i amb la seva vocació, el festival s'inscriu des de 1994 en una missió universal de pau i d'aproximació entre els pobles. Durant deu dies, tenen lloc diversos actes i vetllades que es realitzen en els entorns monumentals i llocs més importants de la ciutat. El festival acull cada any una multitud d'artistes que venen de tots els horitzons i de totes les cultures.

Història[modifica]

El Festival de Fes de les Músiques Sagrades del Món va ser creat el 1994 per Mohammed Kabbaj i Faouzi Skali, per donar resposta i concòrdia espiritual mundial, davant la primera Guerra del Golf de 1991, i el 2001 s'inscriu en aquesta tradició del coneixement artístic i espiritual de la ciutat.[1]

En el 2001, el Festival de Fes va ser nomenat per l'ONU com un dels esdeveniments que més han contribuït al diàleg entre civilitzacions i va ser incorporat al document “Unsung Heroes of Dialogue”, que el situa en uns dels 12 esdeveniments més importants per a la promoció de la pau.[1] Paral·lelament al festival, ha desenvolupat una xarxa internacional que el sosté i promou. Així, va néixer als Estats Units l'organització Spirit of Fes Inc.,[1] que organitza cada dos anys un programa del festival i del Fòrum de *Fes en diverses ciutats americanes. La gira “Camins per a l'Esperança” (Paths to Hope), del 7 al 29 d'octubre per les grans ciutats dels Estats Units, va albergar el seu concert més important en el Carnegie Hall de Nova York, el 14 d'octubre de 2006.[1] Moltes altres ciutats, com Milà, Londres, Madrid o Girona, han expressat el desig d'albergar i promoure el missatge del festival i el Fòrum de Fes: un diàleg de l'espiritualitat a través de la música i de la creació d'una cultura de la pau que afavoreix una globalització plural, respectant els valors ètics i espirituals. De fet, a l'estat espanyol, el festival ha estat representat en l'extint Festival de Músiques Sagrades de Girona desaparegut en el 2012.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 World Music Central«“Spirit of Fès” Tour Brings World's Famed Sacred Music Festival to U.S. (en anglès)». worldmusiccentral.org, 28-09-2006.

Enllaços externs[modifica]