Filles de Crist Rei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ordeFilles de Crist Rei
Emblema de la congregació, amb el monograma de Crist coronat i un ceptre reial a sota, i el lema Cristo reina
TipusCongregació religiosa de germanes
Nom oficialInstitut de les Filles de Crist Rei
Nom oficial llatíCongregatio Filiarum Christi Regis
SiglesH.C.R.
Altres nomsFilles de Crist
HàbitTúnica i vel blau fosc, toca blanca
LemaCristo reina (Crist regna)
ObjectiuEducació de nens i joves; ajut a parròquies i assistència social
Fundació26 de maig de 1876, Granada (Andalusia) per venerable Josep Gras i Granollers
Aprovat perLleó XIII, en 16 d'agost de 1901 (decretum laudis, 15 de febrer de 1898)
Constitucions1877, per Josep Gras (aprovades el 2 de juny pel bisbe Bienvenido Monzón); aprovació pontifícia: 18 de desembre de 1906; renovades el 20 de novembre de 1983
PatronsCrist Rei
Branques i reformesMoviment Apostòlic Crist Rei (agrupació de laics)
Primera fundacióColegio de las Hijas de Cristo (Granada), 23 de juny de 1876
Fundacions destacadesAguilar de la Frontera, Albuñol, Granada, Alcalá la Real, Bollullos del Condado, Madrid, Sevilla, Jaén; Buenos Aires, Caracas, Roma, Senegal, Veneçuela, etc.
Fundacions a terres de parla catalanaBenifaió
Persones destacadesMaría Inés de Jesús
Lloc webhttp://www.hijasdecristorey.net

L'Institut de les Filles de Crist Rei és una congregació religiosa de germanes, dedicada a l'ensenyament cristià. Les seves germanes fan servir les sigles H.C.R.

Història[modifica]

La congregació fou fundada a Granada el 26 de maig de 1876 pel prevere Josep Gras i Granollers, per tal de donar una alternativa a les escoles laiques que eren promogudes des de l'Administració pública. Literalment, segons els estatuts, l'objectiu del nou institut era "fer regnar Crist a l'individu, la família i la societa, mitjançant una educació cristiana de la infantesa i la joventut". Gras volia, igualment, que l'institut col·laborés a difondre la devoció envers Crist Rei, que ell mateix promovia als seus escrits.

El primer col·legi fou el Colegio de las Hijas de Cristo de Granada, obert el 23 de juny de 1876, amb només dues novícies. L'obra es consolidarà l'any següent, amb l'ingrés d'una nova germana, Isabel Gómez Rodríguez, que professarà el dia de Nadal de 1877 amb el nom de María Inés de Jesús. Serà aquesta qui donarà l'impuls definitiu a l'institut i començarà a treballar-ne en l'expansió.

Les primeres constitucions són aprovades per Bienvenido Monzón, arquebisbe de Granada, el 2 de juny de 1877. El Decretum Laudis data del 15 de febrer de 1898, signat per Lleó XIII, qui també signa l'aprovació el 16 d'agost de 1901. Les constitucions s'aproven el 18 de desembre de 1906, i es renovaran el 20 de novembre de 1983.[1]

Activitat i difusió[modifica]

Les Filles de Crist Rei es dediquen a l'ensenyament de nens i joves, en escoles des del nivell de l'escola bressol, i a tasques parroquials i socials, mantenint residències universitàries, dispensaris i tallers on treballen amb grups marginats.

El 2010 la congregació té comunitats a: Albània, Argentina, Bolívia, Colòmbia, Equador, Espanya (Aguilar de la Frontera, Albuñol, Granada, Alcalá la Real, Bollullos del Condado, Madrid, Sevilla, Jaén, Benifaió, etc.) Itàlia, Perú, Senegal i Veneçuela. La casa general és a Roma.

Notes[modifica]

  1. El text de les actuals constitucions és al lloc web de l'institut[Enllaç no actiu]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]