Finn E. Kydland

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFinn E. Kydland

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(no) Finn Erling Kydland Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r desembre 1943 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Ålgård (Noruega) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEscola d'Economia de Noruega
Tepper School of Business (en) Tradueix
Universitat Carnegie Mellon Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiEdward C. Prescott i David Cass Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballEconomia i macroeconomia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióeconomista, científic, catedràtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Califòrnia a Santa Barbara
Universitat Carnegie Mellon
Universitat de Bergen Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Influències
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralJosé Anchorena (en) Tradueix, Stéphane Verani (en) Tradueix, Eric Richard Young (en) Tradueix i Stéphane Pallage (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Finn Erling Kydland (Ålgård, Noruega 1943) és un economista i professor universitari noruec guardonat amb el Premi Nobel d'Economia l'any 2004.

Biografia[modifica]

Va néixer l'1 de desembre de 1943 a la població d'Ålgård, situada al comtat de Rogaland. Es va graduar a l'Escola Noruega d'Economia (NHH) l'any 1968 i va obtenir el doctorat en economia a la Universitat Carnegie Mellon de Pittsburgh (EUA) l'any 1973, amb una tesi sobre el Planejament Macroeconòmic Descentralitzat. Després del seu doctorat retornà al NHH com a professor associat d'economia i el 1978 retornà a Carnegie Mellon. Des de 2004 és professor a la Universitat de Califòrnia a Santa Barbara.

Recerca econòmica[modifica]

Interessat en la teoria econòmica i l'economia política, ha desenvolupat les seves àrees principals de recerca al voltant dels cicles econòmics, la política monetària i fiscal i l'economia laboral. El seu model de Cicles econòmics reals formulat amb Edward C. Prescott, a partir de les idees de John F. Muth va superar el model de Robert Lucas com a estàndard de la nova macroeconomia clàssica.[1] Aquest model assumeix la presència d'agents racionals representatius amb expectatives racionals. Generalment el model es presenta en termes d'un sol individu que es comporta de forma òptima davant de decisions intertemporals, les accions dels quals es poden considerar representatives de tots els individus i, per tant, de l'economia en el seu conjunt. Una altra assumpció implícita és la neutralitat del diner (això és degut a les expectatives racionals).

L'any 2004 fou guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques, juntament amb Edward C. Prescott, per les seves contribucions a la Macroeconomia dinàmica: la consistència en el temps de la política econòmica i les forces impulsores dels cicles econòmics.

Referències[modifica]

  1. Mankiw, N. Greg. «A Quick Refresher Course in Macroeconomics» (en anglès). Journal of Economic Literature, vol.28, desembre 1990.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Finn E. Kydland