FishBase

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FishBase (Base de dades de peixos) és una base de dades amb informació sobre peixos. L'octubre del 2008 incloïa la descripció de més de 30.000 espècies, 260.000 noms vulgars en centenars d'idiomes, 46.000 fotografies, i tenia referències a 42.000 articles i publicacions científiques.

El 1987, Daniel Pauly, va proposar crear una base de dades estandarditzada per a les espècies de peixos, com a part del "ICLARM Software Project". Es va inspirar en els Fulls d'identificació d'Espècies (Species Identification Sheets) i altres productes de Walter Fischer produïts per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura) durant la dècada del 1970. L'any següent, Daniel va començar a treballar juntament amb Rainer Froese, que havia estat treballant en un sistema expert per a identificar larves de peixos. Després d'un intent frustrat de construir un sistema utilitzant Prolog, Froese va canviar a Data, una base de dades relacional per al sistema operatiu MS-DOS. L'any 1989 el projecte va rebre el seu primer suport institucional econòmic.

El 1993 el projecte canvià al programari Microsoft Access, i el 1995 es va produir el primer CD-ROM anomenat "FishBase 100". Els comentaris a les revistes científiques, si bé van lloar l'abast i la idea, van destacar que hi havia nombrosos buits en la informació proveïda. Les edicions de CD posteriors s'han anat editant amb una freqüència anual, la versió de FishBase del 2004 ja requeria cinc CD o un DVD pel seu volum. Per poder visualitzar el sistema es requereix Windows 98 o posterior, i no està accessible per a altres plataformes com Mac OS X o Linux.

FishBase va estar disponible per primera vegada a la Web a l'agost de 1996, l'any següent es va contractar un webmaster. Al mateix temps, tota la informació de la base de dades va estar disponible per a ser consultada a través de la xarxa d'internet.

A partir de l'any 2000, FishBase ha estat administrada pel FishBase Consortium. El consorci està format per:

En la mesura que els especialistes en peixos s'han assabentat de l'existència de FishBase, més de 1370 col·laboradors han enviat contribucions. Per mantenir el seu valor com una base de dades de caràcter científica, no es permet que s'afegeixi informació lliure a FishBase; tot el seu contingut ha d'estar basat en material que ha estat publicat amb anterioritat.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Froese, R.; D. Pauly (editors). FishBase 2000: concepts, design and data sources (ICLARM, Los Baños, Laguna Filipines, 2000)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]