Fitxer:Tres Comuns.jpg

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Fitxer original(1.683 × 1.190 píxels, mida del fitxer: 129 Ko, tipus MIME: image/jpeg)

Descripció a Commons

Resum

Descripció
Català: Esquema de la Conferència dels Tres Comuns durant la Guerra de Successió espanyola. Aquest era un òrgan deliberatiu i executiu format per la Diputació del General, el Consell de Cent i el Braç Militar, pel qual van passar totes les grans decisions preses pel país fins a la caiguda de Barcelona.

Tot i que aquest entramat conformava un govern col•legiat i de fet republicà, es mantingué formalment la legitimitat tradicional mitjançant la figura del portantveus de la governació general, encarregat de substituir el lloctinent o virrei en absència d’aquest. Com que el darrer lloctinent,el general Starhemberg, s’havia absentat del país corresponia al portantveus assumir totes les seves competències, incloses les d’ordre públic i justícia –i presidir, per tant, l’Audiència de Catalunya.

La Junta dels Trenta-sis va nomenar Antoni de Villarroel general-comandant de la plaça, però aquest acceptà provisionalment el càrrec a l’espera de la seva confirmació per part de Carles III. La confirmació degué arribar el 2 d’octubre de 1713, amb l’entrada a Barcelona de Joan Francesc Verneda. Aquest, cunyat de Ramon Vilana-Perles, secretari d’Estat i de Despatx Universal a Viena, va restar durant la resta del setge a Barcelona en qualitat d’agent secret imperial. Representants dels Tres Comuns i el general-comandant van conformar la Junta Secreta, encarregada dels afers miltars. Des de la seva arribada, s’hi afegí també l’agent secret imperial.

Des del 26 de febrer de 1714 el Consell de Cent es va fer càrrec del govern efectiu de la defensa, i va crear una junta executiva de 24 membres (Junta dels Vint-i-quatre, o Vint-i-quatrena), que assumí les competències de la Junta dels Trenta-sis. El nou organisme es subdividí en tres comissions: Guerra, Proveïments i Mitjans.
Data
Font Arxiu original passat a jpg
Autor Museu d'Història de Catalunya

Llicència

Creative Commons CC-Zero L'ús d'aquest fitxer és regulat sota les condicions de Creative Commons de CC0 1.0 lliurament al domini públic universal.
La persona que ha associat un treball amb aquest document ha dedicat l'obra domini públic, renunciant en tot el món a tots els seus drets de d'autor i a tots els drets legals relacionats que tenia en l'obra, en la mesura permesa per la llei. Podeu copiar, modificar, distribuir i modificar l'obra, fins i tot amb fins comercials, tot sense demanar permís.

Llegendes

Afegeix una explicació d'una línia del que representa aquest fitxer

Elements representats en aquest fitxer

representa l'entitat

Historial del fitxer

Cliqueu una data/hora per veure el fitxer tal com era aleshores.

Data/horaMiniaturaDimensionsUsuari/aComentari
actual17:50, 5 juny 2013Miniatura per a la versió del 17:50, 5 juny 20131.683 × 1.190 (129 Ko)GalazanUser created page with UploadWizard

Ús global del fitxer

Utilització d'aquest fitxer en altres wikis:

Metadades