Fliscorn

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
No s'ha de confondre amb fiscorn.
Fliscorn

El fliscorn és un instrument musical de vent-metall molt que s'assembla a la trompeta.

Consta d'un tub de menys d'1 cm de diàmetre i d'aproximadament 1.35 m de llargada, enrotllat sobre si mateix. El broquet és paregut al de la trompeta però amb un tudell més curt i el granell més fons, cosa que li proporciona un so més dolç i obscur que la trompeta (a menor profunditat del granell sons brillants, a major profunditat sons dolços). El tub del fliscorn té una secció cònica i acaba en una campana d'uns 20cm de diàmetre.

El fliscorn té incorporat un sistema de vàlvules (pistons o cilindres) que li permeten canviar la sèrie d'harmònics que es desitja fer sonar. Així, podem realitzar unes determinades notes sense pressionar cap vàlvula i aconseguir les restants amb les sèries d'harmònics que apareixen amb la combinació de les seues tres vàlvules.

Aquest instrument apareix de la família dels Bugles i va ser inventat per Adolphe Sax. S'assembla a la tuba tenor (bombardí), atès que l'única diferència que existeix amb aquest és el registre en què es troben l'un i l'altre.

Donada la seva tardana aparició és un instrument que no podem trobar a les cobles. No obstant això, és un dels instruments més representatius de les bandes militars americanes. En les bandes de música espanyoles és un instrument que dóna un color molt especial al conjunt. No obstant això, amb el pas dels anys els compositors estan oblidant aquest instrument i el seu paper s'està veient absorbit pel de la trompeta.

La literatura de concerts per a fliscorn és quasi nul·la, no existeixen pràcticament concerts per a aquest instrument, encara que algunes tendències diuen que qualsevol concert per a trompeta de l'època romàntica pot adaptar-se per a ser tocat amb el fliscorn.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fliscorn