Florianópolis

Plantilla:Infotaula geografia políticaFlorianópolis
Fotomuntatge
Imatge

HimneRancho de Amor à Ilha (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

EpònimFloriano Peixoto Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 27° 35′ 36″ S, 48° 33′ 11″ O / 27.593281°S,48.553047°O / -27.593281; -48.553047
EstatBrasil
Unitat FederativaSanta Catarina Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població537.213 (2022) Modifica el valor a Wikidata (795,39 hab./km²)
Geografia
Superfície675,409 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud3 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació1726 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Mayor of Florianópolis (en) Tradueix Modifica el valor a WikidataTopázio Neto (en) Tradueix (2022–2024) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiumunicipal chamber of Florianopolis (en) Tradueix , (Escó: 23) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal88000-000 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic48 Modifica el valor a Wikidata
Codi de municipi del Brasil4205407 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webpmf.sc.gov.br Modifica el valor a Wikidata

Florianópolis, coneguda també per l'apòcope Floripa i el sobrenom Ilha da Magia (illa de la màgia), és la capital de l'estat brasiler de Santa Catarina, a la regió sud del país. S'anomena així en homenatge al president Floriano Peixoto, reemplaçant la seva anterior denominació "Nossa Senhora do Desterro" (Nostra Senyora del Bandejament).

La ciutat es troba a l'est de l'estat i és banyada per l'oceà Atlàntic. Gran part (97,23%) està situada a l'illa de Santa Catarina, amb prop d'un centenar de platges, diverses d'elles en estat verge o sense urbanitzar i poc conegudes pels turistes. Existeixen a més dues grans llacunes: Lagoa da Conceição (llacuna d'aigua salada) i Lagoa do Peri (llacuna d'aigua dolça).

La ciutat de Florianópolis, en l'illa de Santa Catarina e en lo continent.

Fundada el 3 de març de 1726 per colons arribats de les Açores, actualment és un centre de comerç, serveis i turisme.

Geografia[modifica]

Florianópolis és una de les tres capitals d'estat insulars del Brasil (les altres són Vitória i São Luís). L'àrea del municipi, sumant l'illa i la part continental, comprèn 436,5 km². La ciutat està dividida en cinc districtes i tretze barris:[1]

  • Central
    • Sede Insular
  • Nord
    • Santo Antônio de Lisboa
    • Canasvieiras
    • Cachoeira do Bom Jesus
    • Ingleses do Rio Vermelho
    • Ratones
  • Est
    • São João do Rio Vermelho
    • Barra da Lagoa
    • Lagoa da Conceição
  • Sud
    • Campeche
    • Pântano do Sul
    • Ribeirão da Ilha
  • Continental
    • Sede Continental

Relleu[modifica]

L'illa de Santa Catarina posseeix una forma allargada i estreta, amb una llargada mitjana de 54 km i amplària de 18 km. Té un litoral bastant retallat, posseeix diversos caps, illes, badies i llacunes. L'illa està situada paral·lelament al continent, separats ambdós per un canal que mesura 500 metres en el seu punt més estret i que forma dues badies a banda i banda (baia norte i baia sul).

El seu relleu és format per crestes muntanyoses i discontínues, servint com a divisor d'aigües de l'illa. Les altituds varien entre 400 i 532 metres. El punt més alt de l'illa és el Morro do Ribeirão, amb 532 metres d'altitud.

Clima[modifica]

Florianópolis presenta les característiques climàtiques inherents al litoral sud-brasiler. Les estacionis de l'any estan ben caracteritzades, estiu i hivern ben definits, sent la tardor i la primavera de característiques semblants. La mitjana de les màximes del mes més calent varia de 26 °C a 31 °C i la mitjana de les mínimes del mes més fred, de 7,5 °C a 12 °C. La temperatura mitjana anual es troba entorn dels 24 °C. La temperatura més baixa registrada a la ciutat va ser de -2 °C el 1975 i la màxima va ser de 39 °C. Les glaçades no són freqüents, però tenen lloc esporàdicament a l'hivern. A causa de la proximitat del mar, la humitat relativa de l'aire és del 80% de mitjana. La precipitació és bastant significativa i ben distribuïda durant l'any. La precipitació normal anual per al període de 1911-1984 va ser de 1521 mm. No existeix una estació seca, sent l'estiu generalment l'estació que presenta el major índex pluviomètric (Hermann et al., 1986). Entre gener i març (estiu austral) poden donar-se abundants precipitacions, amb una mitjana de 160 mm mensuals, mentre que d'abril a desembre hi ha poca variació, amb una mitjana entorn de 100 mm mensuals. Els valors més baixos ocorren entre juny i agost.

Platges[modifica]

Platja dels Naufragats.

Fins a la segona meitat del segle xx, es deia que Florianópolis tenia 42 platges, sent aquest un dels eslògans del municipi. Per encàrrec de l'Institut de Planificació Urbana de Florianópolis, es va realitzar per primer cop un estudi complet sobre les platges de la capital catarinense. Van ser mapejades més de 100 platges. Com l'objectiu del treball era toponímic, per a complir la llei municipal que determina la senyalització de totes les platges, encara van quedar fora del llistat més d'una desena que, de tan desconegudes, ni tenien nom.

El centenar de platges catalogades són reconegudes com a tals per la població local, tenint, en alguns casos, més d'un nom. Algunes encara són poc conegudes pels turistes.

A l'Illa de Santa Catarina existeix una gran llacuna, la Lagoa da Conceição i una de més petita, la Lagoa do Peri. Una altra porció de la ciutat està localitzada en el continent, on es troben barris importants com Estreito, Coqueiros, Bom Abrigo, Itaguaçu, Abraão, Capoeiras i Balneário, entre altres.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Vecindarios de Florianópolis». Guia Floripa. [Consulta: 19 febrer 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Florianópolis