Foinse

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFoinse
Dades
Tipusperiòdic Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1996
Governança corporativa
Seu

Lloc webfoinse.ie Modifica el valor a Wikidata

Foinse (ˈfˠɪn̠ʲʃə|; que vol dir "font") és un periòdic en gaèlic irlandès a la República d'Irlanda. Es pot aconseguir setmanalment amb Irish Independent. Foinse també ofereix un servei de notícies online que s'actualitza de dilluns a divendres.

Història[modifica]

Foinse va ser publicat per primera vegada l'octubre de 1996 com un setmanari els dissabtes. El diari va tancar temporalment el juny de 2009 quan el propietari, Pádraig Ó Céidigh, va anunciar que ell i Foras na Gaeilge no van poder posar-se d'acord sobre els termes d'un nou contracte de finançament.[1][2] A finals de 2009 fou anunciat el retorn del diari independent del Foras na Gaeilge inclòs en l'Irish Independent cada dimecres.[3] En febrer de 2011 el diari tenia un nombre de lectors potencials de 195.000 a la República d'Irlanda,[4] però al setembre de 2013 l'editor va anunciar que a finals de mes s'acabaria l'edició impresa, continuant com a servei de notícies[5]

Contingut[modifica]

Les seve històries cobreixen la Gaeltacht i els temes de llengua irlandesa a més dels articles sobre temes d'actualitat, esports, viatges, negocis i educació.

També inclou editorials i seccions per a nens (Foinse Óg) i per a estudiants del Leaving Certificate (Foinse sa Rang). Entre els col·laboradors del diari hi havia Dáithí Ó Sé, Evanne Ní Chuilinn, Micheál Ó Muircheartaigh, Mícheál Ó Conaola i Bláthnaid Ní Dhonnchadha.

El diari també té una pàgina per a adults que volen aprendre irlandès en col·laboració amb la Lliga Gaèlica i inclou la programació setmanal del canal TG4.

Referències[modifica]

  1. Foinse newspaper to close over funding, on RTE News
  2. BBC News
  3. Foinse website
  4. «Figiúirí Foinse Eisithe». Gaelport.com. Arxivat de l'original el 2013-01-24. [Consulta: 24 juny 2013].
  5. 'Deireadh ré don nuachtán Foinse,' Gaelport.ie, 10 Meán Fómhair 2013: http://www.gaelport.com/nuacht/Deireadh-re-do-Foinse/ Arxivat 2015-06-20 a Wayback Machine.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]