Font d'alimentació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La font d’alimentació, és l'encarregada de donar “vida” a tots els components d'un ordinador, és a dir: subministrar l'electricitat que necessiten els diferents components dels que es basa qualsevol ordinador. La font d'alimentació té forma de cub i es col·loca a la part de darrere d'una caixa normal de sobretaula. La gran quantitat d'electricitat que li arriba, fa que es produeixi molta calor, per això al seu interior hi ha dissipadors d'alumini que la absorbeixen i també hi trobem un gran ventilador que l'expulsa cap a fora. Els decibels d'aquest ventilador varien molt depenen de la font, per exemple la font de la imatge en total repòs, la seva potència acústica és de 13,5dB i en treballar al màxim augmenta fins a 21dB.

De la font surten un munt de cables de diferent tipus per a connectar tots els dispositius i així proporcionar-los energia. S'ha d'esmentar que hi ha alguns components que no es connecten directament a la font, com pot ser el dissipador del microprocessador que es connecta a la placa base. Però tot va relacionat, ja que aquest dissipador agafarà l'energia que li subministra la placa base i aquesta, agafarà l'energia de la font d'alimentació. Una bona font d'alimentació és fonamental per al funcionament del sistema en conjunt, i quan dic bona em refereixo a que sigui capaç de donar correctament la potència necessària que requereix cada component d'un ordinador. De la font d'alimentació és d'on haurem de connectar més cables, ja que quasi tots els components requereixen una connexió directe.

Parts principals de la font d'alimentació: 1) Endoll: Normalment dóna tensió a 220V. 2) Interruptor General: Dóna voltatge a la Font i per tant al circuit. 3) Pols +vermell i –negre: Aquí connectarem els cables. 4) Potenciòmetre/Regulador: Permet variar de 0V a 24 o mésV el Voltatge. 5) Voltímetre: Indica el voltatge que estem regulant. 6) Pilot/LED de encesa: Si està encès, és que hi ha voltatge a la font.


Paràmetres de la font d’alimentació (Volts i Watts)

Normalment les fonts es qualifiquen per watts (potència), i diem que es té una font de 400W, 500W, etc (actualment per un ordinador modern, es recomana com a mínim una font de 350W). Un watt és el mateix que un volt-amper (1 V·A), és a dir, que per saber els watts màxims que pot tenir una font, s'ha de multiplicar el voltatge màxim que pot agafar i la intensitat màxima que hi pot circular. Cada dispositiu necessita una quantitat de watts específics, per tant la font d'alimentació ha de tenir prou potència per alimentar tots els components de l'ordinador (com més components, més watts necessitarem). Un altre factor del subministrament de watts és que depenen de si el dispositiu està en repòs o treballant actualment necessitarà més o menys potència (per tant, amb una determinada combinació es pot arribar al màxim de potència d'una font, encara que és poc normal).


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Font d'alimentació Modifica l'enllaç a Wikidata