Fonts de Roma

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Perspectiva de la Fontana di Trevi , una de les més conegudes i visitades fonts de Roma.

Les Fonts de Roma són un conjunt de peces monumentals que constitueixen un llegat cultural dels romans, que van tenir sempre una gran passió per les aigües públiques, com ho demostren encara els aqüeductes i els banys termals de l'antiga Roma, i després de segles de la decadència de la Roma Imperial, reprenen, amb gran entusiasme a jugar amb l'aigua.

Fonts monumentals[modifica | modifica el codi]

Comencem amb algunes de les més grans, magnífiques i més importants fonts de Roma. Algunes d'aquestes fonts són els punts terminals, la mostra d'un dels onze grans aqüeductes que antigament subministraven aigua a l'antiga Roma. En l'antiguitat, els aqüeductes acabaven en un nimfeu, un templet dedicat a una nimfa. A l'inici de l'època moderna, en el seu lloc es van construir, sobretot per encàrrec dels papes, pomposes "mostres", expressions del seu poder. Els exemples més notables són la Font de Trevi i la del Moisès, coneguda també com la font de l'Aigua Feliç.

 • La font del Moisès o font de l'Aigua Feliç, ubicada a la plaça de Sant Bernat, és el punt terminal de l'aqüeducte de l'Aigua Feliç. El seu nom es deriva del papa Sixt V, Felice Peretti, que la va fer construir. Representa un Moisès que fa brollar l'aigua entre les roques.
 • A la plaça d'Espanya, als peus de l'escalinata de la Trinità dei Monti, es troba la font de la Barcassa de Pietro Bernini, el pare de Gian Lorenzo Bernini. Entre 1627 i 1629, el vell Bernini va construir la font amb forma d'una barcassa que s'enfonsa, per recordar, segons diu la tradició, una barca que, a causa de la crescuda del Tíber el Nadal del 1598, es va trobar en aquest lloc. En realitat l'artista va resoldre amb aquest artifici un seriós problema tècnic: la pressió de l'aigua era massa baixa per construir una font més elevada.
 • A la cruïlla entre la Via delle Quattro Fontane i la Via del Quirinale (que després de la cruïlla pren el nom de Via 20 Settembre), entre Santa Maria Major i la Trinità dei Monti, la plaça està decorada, en els seus quatre cantons, per les Quattro Fontane, manades construir pel papa Sixt V.
 • Al cim del Janícul, en una posició extraordinàriament panoràmica hi ha l'anomenat Fontanone del Gianicolo, encarregat pel papa Pau V a l'inici del segle XVII com a punt terminal de l'aqüeducte de Trajà a penes reconstruït. Les columnes que l'adornen provenen de l'antiga basílica de Sant Pere.
 • La plaça Navona reuneix un conjunt de fonts monumentals: la principal és la font dels Quatre Rius, construïda el 1651 per Bernini al centre de la plaça. La font serveix de base a un obelisc i representa els quatre continents coneguts en aquella època, a través dels seus grans rius: el Danubi per Europa, el Nil per Àfrica, el Ganges per Àsia i el riu de la Plata per Amèrica. A Lió hi ha una font molt similar. Com que la plaça havia de ser periòdicament inundada per ocasió dels jocs navals del Carnaval romà, als dos extrems de la plaça s'hi van construir dues fonts: la font de Neptú (la pileta va ser construïda el 1576 seguint el disseny de Giacomo della Porta) i la font del Moro.
 • La plaça de Sant Pere està decorada per dues grans fonts els raigs de les quals cauen en dues grans tasses monolítiques de granit oriental rescatades d'altres monuments romans.
 • Entre les moltes fonts monumentals modernes es destaca la font de les Nàiades, a la plaça de la República, construïda el 1901 per Mario Rutelli per donar una decoració adequada a la llavors elegantíssima Via Nazionale, que connecta l'estació Termini amb la plaça Venècia.

Fonts ornamentals[modifica | modifica el codi]

Són nombroses també les fonts ornamentals. Entre altres poden citar:

 • La Font del Tritone a la Plaça Barberini, treball de Gian Lorenzo Bernini del 1642. Fins al segle XVIII s'acostumava deixar front a aquesta font els cadàvers de persones desconegudes. La fontana dóna nom a la via del Tritone.jpg, que arriba a la Plaça Colonna.
 • Una altra obra de Bernini (1644) és la Fontana delle Api '(Font de les abelles), a la cantonada de la Plaça Bernini, des d'on part la Via Veneto . Les abelles són part de l'escut de la família Barberini.
 • Més tritons-motiu ornamental bastant freqüent relacionat amb l'aigua - es troba a la font davant de Santa Maria en Cosmedin, la Bocca della Verité (Boca de la Veritat).
 • Fontana delle Tartarughe , (Font de les Tortugues). Una petita joia amagada enmig de la placeta Mattei , darrere del Pòrtic de Ottavia. Va ser construïda entre el 1581 i el 1584 seguint un disseny de Giacomo della Porta . Només en el 1658 es van agregar les tortugues que segons la llegenda són una concepció de Bernini.
 • Una font bastant curiosa és la del Babuino: la singular lletjor de l'estàtua antiga que adorna la pileta quadrada, construïda el 1576, es va imposar a l'atenció dels romans, que van començar a trucar a la divinitat representada en l'estàtua " el Babuino ", posteriorment, a partir del nom de la font li van donar nom també al carrer. (Veure: Babuino (estàtua parlant))

Fonts extramurs i brolladors[modifica | modifica el codi]

Les fonts de Roma no només adornen el centre: als afores dels murs de la ciutat, o recolzades a aquests, al llarg del traçat dels aqüeductes existeixen nombroses fonts i brolladors per abastir als pagesos i els seus animals. En alguns casos les aigües que flueixen en aquestes tenen característiques particulars, com la font del "aigua pomes agres" (Acqua acètic)

Les fonts, fins i tot a la ciutat, eren anomenades sovint de "bevederos", quan en forma simple (una pileta, sovint adaptada d'un sarcòfag antic) eren accessible per saciar la set, fins i tot per als animals (cavalls, burros, etc.)

Brolladors[modifica | modifica el codi]

A més de les fonts monumentals més coneguda, carrers i parcs de Roma estan poblats d'aproximadament 2.500 brolladors des dels quals surt l'aigua dia i nit. Les més comunes són les conegudes com "Nasoni" (nassots), espècie d'hidrants cilíndrics de metall (ferro fos o acer) des dels quals brolla l'aigua a través d'un tub d'acer corb que els romans ho van veure com una gran nas, d'allà el seu nom. Els primers brolladors d'aquest tipus es van construir el 1872, principalment en els nous barris, durant el primer govern municipal de la capital de la Itàlia unificada, el síndic va ser Luigi Pianciani.

A més dels "Nassots", sobreviuen encara, per a delit dels ulls i per refrigeri dels romans i turistes, moltíssimes fonts, no monumentals en les seves dimensions, però històriques. En algunes estava expressament prohibit donar beure a ases, cavalls, gossos i cabres.


Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fonts de Roma