Forces de Defensa d'Israel

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Forces de Defensa d'Israel
צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל
Forces Armades d'Israel
Insígnia de les Forces de Defensa d'Israel
Data de lleva: 28 de maig de 1948
Dissolució: en actiu
País: Israel Israel
Estructura: Exèrcit de Terra Israelià Exèrcit de Terra Israelià
Força Aèria Israeliana Força Aèria Israeliana
Marina Israeliana Marina Israeliana
Policia d'Israel Policia d'Israel
Mida: 176,500 en actiu[1]
445,000 reservistes[1]
Personal disponible: homes entre 18-49: 1,499,186 (est. 2000)
dones entre 18-49: 1,462,063 (est. 2000)
Personal disponible: dones entre 18-49: 1,462,063 (est. 2000)
Comandants:
Comandant actual: Binyamín Netanyahu (Primer Ministre)
Comandant: Moshe Yaalon (Ministre de Defensa)
Oficials destacats: Rav Aluf Benny Gantz (Cap de l'Estat Major)
Guerres i batalles:
Guerres i batalles: Guerra araboisraeliana de 1948
Operacions de represàlia
Crisi de Suez
Guerra dels Sis Dies
Guerra de desgast
Guerra del Yom Kippur
Operació Litani
Guerra del Líban de 1982
Conflicte del sud del Líban (1985-2000)
Primera intifada
Segona intifada
Guerra del Líban de 2006
Operació Plom Fos
Operació Columna de Núvol
Operació Marge Protector
Cultura militar:
Condecoracions: Premi Israel
Soldats israelianes a la vora d'un tanc Merkava.

Les Forces de Defensa d'Israel, abreujadament FDI (en hebreu צבא הגנה לישראל, Tsevà ha-Haganà le-Yisrael Tsevà ha-Haganà le-Yisrael (pàg.), anomenades abreujadament צה"ל (Tsahal), és el nom genèric per a les forces armades israelianes, creades després de la fundació d'Israel el 1948. Els seus objectius són la "defensa de l'existència, la integritat territorial i la sobirania de l'Estat d'Israel" i la "protecció dels seus habitants". Donat l'estat de constant activitat militar a les fronteres israelianes des de 1948, el Tsahal és una de les institucions més importants i nombroses de l'Estat.

Una ordre del ministre de Defensa David Ben-Gurion el 26 de maig de 1948, va crear oficialment les Forces de Defensa d'Israel com un exèrcit de lleva format a partir del grup paramilitar Haganà, amb la incorporació dels grups militants Irgun i Lehi. Les FDI van servir com a forces armades d'Israel en totes les grans operacions-incloent militars del país -inclosa la guerra de Palestina del 1948, les Operacions de represàlia (1951-1956), la Guerra del Sinaí (1956), la Guerra de l'Aigua (1964-1967), la Guerra dels Sis Dies (1967), la Guerra de desgast (1967-1970), la Batalla de Karameh (1968), l'Operació Primavera de Joventut (com a part de l'Operació Ira de Déu), la Guerra del Yom Kippur (1973), l'Operació Entebbe (1976), l'Operació Litani (1978), la Guerra del Líban de 1982, el Conflicte del sud del Líban (1985-2000), la Primera Intifada (1987-1993), la Segona Intifada (2000-2005), l''Operació Escut Defensiu (2002), la Guerra del Líban de 2006, l'Operació Plom Fos, l'Operació Columna de Núvol i la recent Operació Marge Protector del 2014 -. El nombre de guerres i conflictes fronterers en els que l'exèrcit israelià ha estat involucrat en la seva curta història fa que sigui una de les forces armades més ben entrenades del món en el desenvolupament de la batalla.[2][3]Tot i que originalment les FDI van operar en tres fronts -contra el Líban i Síria al nord, Jordània i Iraq a l'est, i Egipte al sud després dels acords de pau egipci-israelians del 1979 posteriors als Acords de Camp David, han concentrat les seves activitats al Sud del Líban i als Territoris Palestins, incloent la Primera i la Segona Intifada.

Les Forces de Defensa d'Israel es diferencia de la majoria de les forces armades al món de moltes maneres. Les diferències inclouen el reclutament obligatori de les dones i la seva estructura, que posa l'accent en les estretes relacions entre l'exèrcit, la marina i la força aèria. Des de la seva fundació, les FDI han estat dissenyades específicament perquè coincideixin amb la situació de seguretat única d'Israel. Les FID són una de les institucions més importants de la societat israeliana, i influeixen en l'economia del país, la cultura i l'escena política. El 1965, les Forces de Defensa d'Israel va ser guardonades amb el Premi Israel per la seva contribució a l'educació.[4]L'exèrcit israelià utilitza diverses tecnologies desenvolupades a Israel, moltes d'ells fetes específicament per satisfer les necessitats de les FDI, com el carro de combat principal Merkava, el transport blindat de personal [[Achzarit], sistemes armamentístics d'alta tecnologia, el sistema de defensa de míssils Cúpula de Ferro, el sistema de protecció activa per a vehicles Trophy, i els rifles d'assalt la Galil i Tavor. El subfusell Uzi va ser inventat a Israel i fou utilitzat per l'exèrcit israelià fins al desembre de 2003, la qual cosa posava fi a un període de servei que va començar el 1954. Després del 1967, l'exèrcit israelià manté estretes relacions militars amb els Estats Units,[5]incloent la cooperació al desenvolupament, com al jet [[McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle|F-15I], el sistema de defensa làser Thel, i el sistema de defensa de míssils Arrow.

Història del Tsahal[modifica | modifica el codi]

L'exèrcit israelià té les seves arrels en les organitzacions paramilitars jueves en la Nou Yixuv, a partir de la Segona Alià (1904-1914).[6]La primera d'aquestes organitzacions era el Bar-Giora, fundada el setembre de 1907 Es va convertir en Haixomer a l'abril de 1909, que va funcionar fins que el Mandat Britànic de Palestina va veure la llum el 1920. El Haixomer era una organització elitista amb abast limitat, i va ser creat principalment per protegir contra les bandes criminals que intenten robar les propietats. Durant la Primera Guerra Mundial, el precursor de la Haganà / FDI fou la Legió Jueva, que formava part de l'exèrcit britànic. Després de les revoltes àrabs contra els jueus a l'abril de 1920, el lideratge del Yixuv va contemplar la necessitat de crear una organització clandestina de defensa a nivell nacional, i la Haganà va ser fundada el juny del mateix any. La Haganá es va convertir en una força de defensa a gran escala després de la revolta àrab a Palestina del 1936-1939 amb una estructura organitzada, que consistia en tres unitats principals - el Cos de Camp, cos de la Guàrdia i el Palmah. Durant la Segona Guerra Mundial, la successora de la Legió Jueva de la Primera Guerra Mundial va ser la Brigada Jueva.

Les FDI van ser fundades després de l'establiment de l'Estat d'Israel, quan el ministre de Defensa i primer ministre David Ben-Gurion van emetre una ordre el 26 de maig de 1948. Aquesta ordre demanava l'establiment de les forces de Defensa d'Israel, i l'abolició de totes les altres forces armades jueves. Tot i que Ben-Gurion no tenia autoritat legal per emetre tal ordre, l'ordre va esdevenir legal quan la va promulgar el gabinet el 31 de maig.[7]

Les altres dues organitzacions jueves clandestines, l'Irgun i el Lehi, van acordar unir-se a l'exèrcit israelià sempre i quan poguessin formar unitats independents i van acordar no fer compres d'armes independents. Aquest va ser el rerefons de la disputa que va portar al conflicte de l'[Altalena]], arran d'un enfrontament respecte a les armes comprades per l'Irgun. Això va donar lloc a una batalla entre els membres de l'Irgún i les FDI de nova creació. Va acabar quan va ser bombardejat el vaixell que transportava les armes. Després d'aquest enfrontament, totes les unitats de l'Irgún i Lehi independents foren dissoltes o es van fusionar en les FDI. El Palmah, un fort grup de pressió dins de la Haganà, també es va unir a l'exèrcit israelià amb un seguit de disposicions, i Ben Gurion va respondre dissolent el seu personal en 1949, després que molts oficials d'alt rang es retiressin del Palmah, especialment el seu primer comandant, Yitshaq Sadeh.

El nou exèrcit es va organitzar durant la Guerra araboisraeliana de 1948 quan els estats àrabs veïns van atacar a Israel. Es van formar dotze brigades d'infanteria i blindats. Foren les brigades Golani, Carmeli, Alexandroni, Kiryati, Guivati​​, Etzioni, la 7ena i 8ena brigades blindades, i les brigades 'Oded, Harel, Yiftah i Nègueb.[8] Després de la guerra, algunes de les brigades van ser convertides en unitats de reserva, i les altres van ser dissoltes. Els comandaments i cossos es crearen a partir dels cossos i serveis de la Haganà, i aquesta estructura bàsica en les FDI encara existeix avui .

' Operació Gasela'", maniobra terrestre d'Israel que envolta el Tercer Exèrcit egipci, octubre del 1973

Immediatament després de la guerra de 1948, les Forces de Defensa d'Israel van haver de fer front a un conflicte de baixa intensitat contra guerrillers palestins àrabs. A la Crisi de Suez del 1956, primera prova de força, després del 1949, de les FDI, el nou exèrcit es va sotmetre a prova mitjançant la captura de la Península del Sinaí d'Egipte, el qual va ser retornat més tard. A la Guerra dels Sis Dies del 1967, Israel va conquerir la península del Sinaí, Gaza, Cisjordània (incloent Jerusalem Est) i Golan Heights dels voltants Estats àrabs, canviant l'equilibri de poder a la regió, així com el paper de les FDI. En els anys següents que van conduir a la Guerra de Yom Kipur, les FDI es van enfrontar en una guerra de desgast contra Egipte al Sinaí i una guerra fronterera contra el [[Organització per a l'Alliberament de Palestina | OAP] ] a Jordània, que va culminar en la Batalla de Karameh.

La sorpresa de la guerra de Yom Kippur i la postguerra va canviar completament els procediments i l'enfocament de la FDI a la guerra. Es van fer canvis organitzatius Plantilla:Per qui i més temps es va dedicar a la formació per a la guerra convencional. No obstant això, en els anys següents el paper de l'exèrcit lentament es va desplaçar de nou a conflicte de baixa intensitat, guerra urbana i contra el terrorisme. Es va participar en la Guerra Civil Libanesa, iniciant Operació Litani i més tard el 1982 Guerra del Líban, on l'exèrcit israelià va expulsar les organitzacions guerrilleres palestines de Líban. La militància palestina ha estat el focus principal de la IDF des de llavors, sobretot durant la Primeres i Segona Intifada s, Operació Escut Defensiu, el Guerra de Gaza, Pilar Operació de Defensa i Operació Edge Protector, fent que el FID per canviar moltes de les seves valors i publicar el FIL Esperit. El islàmica Shia organització Hezbollah també ha estat una creixent amenaça contra la qual l'exèrcit israelià va lluitar 01:00 conflicte asimètric entre 1982 i 2000, com així com un guerra a gran escala el 2006.

Servei militar[modifica | modifica el codi]

El servei militar és obligatori per als homes entre 18 i 29 anys i per a les dones entre 18 i 26 anys. Les dones casades n'estan exemptes. Les dones que invoquen motius religiosos també n'estan exemptes, si bé aleshores han d'acomplir un servei social substitutori. Els joves s'han d'incorporar quan acaben els seus estudis de secundària; des de 1987 els estudiants que es neguen a incorporar-se per motius polítics o de consciència se'ls coneix com xeministim.[9] Els estudiants d'escoles talmúdiques gaudien d'una pròrroga en la incorporació a files, mentre duren els seus estudis; tot i que el 2012 es decidí que també haurien d'incorporar-se a files,[10][11][12] tot i la seva negativa a fer-ho.[13] El període de reserva s'estén fins als 49 anys, si bé pot variar en funció en funció de les necessitats de la unitat en qüestió o el grau d'especialització del reservista. Les dones desenvolupen gairebé les mateixes funcions que els homes, excepte aquelles que requereixen estar en primera línia del front. Del total de 776 funcions que hi ha al Tsahal, 516 poden ser desenvolupades per dones.

Els homes realitzen un servei militar de 3 anys, i les dones un servei de 21 mesos, els dos amb la possibilitat de ser contractats, si és que l'exèrcit els requereix, per un període d'uns anys o de per vida.

Els membres de les minories (excepte drusos i circassians) no estan obligats a fer el servei militar (se'ls admet, tanmateix, com a professionals).

Organització regional[modifica | modifica el codi]

L'Exèrcit d'Israel aquesta bàsicament organitzat en quatre comandaments regionals: el Comandament Nord (Pikúd Ha'Tzafón), el Comandament Central (Pikúd Ha'Merkáz), el Comandament Sud (Pikúd Ha'Darom) i el Comandament de Rereguarda (Pikúd Ha ' Oref).

Drusos i circassians[modifica | modifica el codi]

Encara que Israel és un Estat jueu, i la majoria dels seus soldats abracen aquesta religió, des de 1956 els drusos i circassians estan subjectes a la conscripció obligatòria a les FDI, en igualtat amb els jueus d'Israel. Al principi, serveixen en el marc d'una unitat especial denominada Unitat de Minories, com un batalló independent. Des de la dècada de 1980 els soldats drusos han protestat contra aquesta pràctica, jà que ells desitjaven tenir accés a les tropes d'elit, com les unitats Shaietet 13 de les Forces especials.[14] Va ser llavors que l'Exèrcit, en reconeixement al seu patriotisme, va començar a incorporar als soldats drusos a les unitats de combat regulars i els ha promogut als més alts rangs. En els últims anys, diversos oficials drusos han arribat a rangs tan alts com el de Aluf (general de divisió), i molts han rebut condecoracions per serveis destacats.

En proporció al seu nombre, els drusos aconsegueixen els rangos més alts a l'exèrcit israelià. El primer navegant aeri drus va completar la seva formació el 2005, i la seva identitat està protegida, com la de tots els pilots de la Força Aèria Israeliana. Durant la Guerra d'Independència d'Israel, molts drusos es van posar de part inicialment amb els àrabs, però després van desertar de les seves files per tornar als seus pobles o per posar-se al costat d'Israel i participar en algunes de les seves unitats militars.

El Servei militar és una tradició entre la població drusa, amb el 83 per cent dels homes drusos servint a l'Exèrcit, i el 87 per cent d'aquests reclutes forman part del Batalló Herev, unitat de combat conformada exclusivament per soldats drusos. 8369 soldats drusos han donat les seves vides per l'Estat en operacions de combat des del naixement de l'Estat d'Israel l'any 1948.[15]

Composició i organització interna[16][modifica | modifica el codi]

Categoria קצינים בכירים
Oficials superiors
קצינים זוטרים - Ktzinim
Oficials inferiors
Codi OTAN OF-8 OF-7 OF-6 OF-5 OF-4 OF-3 OF-2 OF-1
Israel Israel rav aluf
aluf
tat aluf
aluf mishne
sgan aluf
rav seren
seren
segen
segen mishne
רב-אלוף
Rav Aluf
1
אלוף
Aluf
תת-אלוף
Tat Aluf
אלוף משנה
Aluf Mishe
סגן-אלוף
Sgan Aluf
רב סרן
Rav Seren
סרן
Seren
סגן
Seguen
סגן-משנה
Seguen Mishne

1 actualment, Gabi Ashkenazi

Categoria נגדים-Nagadim
Sots-Oficials
חוגרים - Hogrim
Tropa
Codi OTAN WO-2 WO-1 OR-9 OR-8 OR-7 OR-6 OR-5 OR-4 OR-3 OR-2 OR-1
Israel Israel Ranag
Ranam
Rasab
Rasam
Rasar
rasal
samar
samal
Turai
Turai
sense insígnia
רב-נגד
Rav-Negad
רב-נגד משנה
Rav nagad mishne
רב-סמל בכיר
Rav-Samal Bachir
רב-סמל מתקדם
Rav-Samal Mitqadem
רב-סמל ראשון
Rav-Samal Rishon
רב-סמל
Rav-Samal
סמל ראשון
Samal Rishon
סמל
Samal
רב טוראי
Rav Torai
טוראי ראשוןי
Tarash
1
טוראי
Turai

1 actualment en desús

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 "The Institute for National Security Studies", chapter Israel, 2012 8 de maig 2012.
 2. «The State: Israel Defense Forces (IDF)». Falta indicar la publicació. Ministeri d'Afers Exterios d'Israel, 13 de març del 2009 [Consulta: 9 d'agost del 2007].
 3. «Israel Defense Forces». GlobalSecurity.org. [Consulta: 16 de setembre del 2007].
 4. «Receptors del Premi Israel el 1965 (en hebreu)». Web oficial del Premi Israel.
 5. Mahler, Gregory S.. Israel After Begin. SUNY Press, 1990, p. 45. ISBN 978-0-7914-0367-9. 
 6. Posted by Speedy. «The Speedy Media: IDF's History». Thespeedymedia.blogspot.com, 12-09-2011. [Consulta: 03-08-2014].
 7. Pa'il, Meir. «The Infantry Brigades». A: Yehuda Schiff. IDF in Its Corps: Army and Security Encyclopedia. Volume 11. Revivim Publishing, 1982.  (hebreu)
 8. Trobat, Antoni Lluís. «Les insubmises israelianes: el coratge de no agafar les armes». La Directa, 10/4/2013.
 9. http://www.rtve.es/alacarta/videos/telediario/partir-hoy-judios-ultraortodoxos-israel-tendran-realizar-servicio-militar/1496273/
 10. http://es.noticias.yahoo.com/ultraortodoxos-llamados-ejército-historia-172243901.
 11. http://www.cadenaser.com/internacional/articulo/ejercito-israeli-forzado-alistar-jovenes-ultraortodoxos-judios/csrcsrpor/20120801csrcsrint_5/Tes
 12. http://www.youtube.com/watch?v=WD3qA5LLUbg
 13. http://www.jpost.com/Magazine/Features/Covenant-of-blood www.jpost.com
 14. http://www.jcpa.org/jl/hit06.htm Jerusalem Center for Public Affairs
 15. «IDF Ranks». IDF 2011. [Consulta: 19 octubre 2011].

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Forces de Defensa d'Israel