Formació a distància

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La formació a distància o teleformació comprèn eines tecnològiques, és a dir, plataformes online de formació a distància. Aquestes faciliten el procés d'aprenentatge a través de cursos a distància, cursos online, o cursos no presencials. La teleformació ha de facilitar els recursos necessaris tant per als discents com als docents per tal de fer una formació eficaç, a partir d'eines que permetin gestionar, administrar, organitzar, coordinar, dissenyar i impartir programes de formació a través de la tecnologia Internet/Intranet. Aquestes plataformes han d'estar vinculades amb altres sistemes i/o programes per tal d'afavorir la comunicació, l'intercanvi de dades i la col·laboració dels usuaris.

Ensenyament semipresencial[modifica | modifica el codi]

L'ensenyament semi-presencial és una modalitat d'ensenyament en la que s'alternen els períodes de formació presencial i telemàtica. Aquesta doble vessant permet aprofitar els avantatges de la formació a l'aula, i també aquells derivats de l'ensenyament virtual. La possibilitat de compaginar l'ensenyament asincrònic (i sincrònic) a partir dels Entorns Virtuals d'Aprenentatge li dóna també un valor afegit per sobre de l'ensenyament tradicional. Es pot produir una major individualització del procés d'ensenyament aprenentatge, donat que cada alumne pot tenir un ritme d'aprenentatge diferent al dels seus companys. Igualment destaca la interacció amb les noves tecnologies i accés a una gran quantitat d'informació.

Nou rol del professorat[modifica | modifica el codi]

En aquesta modalitat, igual que a l'Aprenentatge virtual, el docent passa de tenir la funció d'expert a la de facilitador de l'aprenentatge. És molt important mantenir una retroalimentació motivadora el més freqüent possible de les tasques que realitza l'alumnat. En anglès aquest tipus d'ensenyament es denomina blended_learning.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

  • Resolució EDU/2910/2007 de 25 de setembre, del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, per la qual s'estableix, amb caràcter experimental, la modalitat semipresencial en els ensenyaments de formació professional inicial.
  • Ordre de 4 de juliol de 2008 de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana, per la qual es regula l'organització de les ensenyances dels Cicles Formatius de Formació Professional en la modalitat semipresencial o a distància en centres públics de la Comunitat Valenciana.
  • Borrador del Decreto por el que se regulan las modalidades semipresencial y a distancia de las enseñanzas de Formación Profesional Inicial, de Educación Permanente de Personas Adultas, de Idiomas y Deportivas, se crea el Instituto de Enseñanzas a Distancia de Andalucía y se establece su estructura orgánica y funcional.