Formigó pretensat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El formigó pretensat és un material estructural que consisteix a sotmetre a tracció el formigó armat amb barres d'acer corrugat mentre s'asseca el formigó. D'aquesta manera quan ha endurit el formigó i es deixa d'exercir tensió sobre l'acer aquest en intentar reduir la seva longitud manté en compressió el formigó inclús quan tota l'estructura està en tensió. És un material usat en la construcció de ponts i altres estructures.

El formigó està format per una mescla de ciment, sorra i grava amb aigua, la seva utilització en construcció es deu a la facilitat d'obtenir-lo en qualsevol forma, únicament deixant-lo assecar en el motlle adequat, i a que és un material molt resistent a les forces de compressió. Això no obstant, el comportament del formigó davant de forces de tracció no és satisfactori degut a l'elevat nombre de petites fissures que conté, procedents de les etapes d'enduriment, que li confereixen elevada fragilitat davant d'esforços d'aquest tipus. Per evitar aquest defecte s'utilitza el formigó armat amb barres d'acer (material que presenta un excel·lent comportament a la tracció) obtenint-se un material estructural de resposta correcta tan davant d'esforços de tracció com de compressió.

Normativa[modifica | modifica el codi]

La Instrucción de hormigón estructural (EHE 08), és el marc normatiu en el que s'estableixen els requisits a tenir en compte en el projecte i execució d'estructures de formigó a Espanya, tant en edificació com en enginyeria civil, amb l'objectiu d'assolir els nivells de seguretat adequats a la seva finalitat. [1][2]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Formigó pretensat Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. BOE 203 de 22/08/2008(castellà)
  2. Instrucción de hormigón estructural (castellà)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]