Forn solar d'alta temperatura

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els forns solars són una aplicació dels concentradors d'alta temperatura que permet fondre metalls i efectuar estudis experimentals importants. El propòsit del forns solars és aconseguir temperatures molt altes, cosa que s'aconsegueix amb un punt de concentració més definit i una major extensió de terreny ocupat pels heliòstats.


Els notoris resultats aconseguits per Lavosier no van ser recuperats fins acabada la Segona Guerra Mundial quan els investigadors del C.N.R.S (Centre Nacional de la Recerca Científica, França) van començar a interessar-se. Els forns solars formen part dels anomenats sistemes passius, ja que l'energia s'utilitza en la mateixa instal·lació per a la fundició i tractament de materials.

El forn solar més gran del món està situat a Catalunya nord, concretament a Font-romeu, Odello i Vià. S'ha convertit en un paratge molt conegut internacionalment i actualment és un atractiu turístic de la zona. Està situat al sud del territori francès proper als Pirineus on la qualitat atmosfèrica té avantatges per la incidència directe dels rajos solars. Després del projecte d'un forn prototip de 50kW de potència tèrmica que va ser dirigit per Fèlix Trombe, es va marcar com a objectiu la construcció d'un forn solar amb més potència. El forn d'Odello va ser construït durant sis anys (1962-1968) i es va posar en marxa l'any 1970. Amb el suport de diversos partidaris de l'energia solar, es va dedicar a la recerca i l'estudi de la transformació de l'energia solar tèrmica en electricitat. Aquest interès per l'estudi van permetre la construcció de la central THEMIS que va funcionar de 1982 a 1986 amb finalitats experimentals.

El concentrador del forn d'Odello és una mica més complex que els vistos anteriorment. El forn solar d'Odello consta de tres notables parts: els heliòstats, la torre i un enorme mirall concentrador. Els 63 heliòstats primaris, formats per 180 peces de gran precisió, reflecteixen la llum directe del sol en el mirall paraboloidal secundari gegant. Els heliòstats estan controlats per un sistema òptic-electrònic amb un error inferior d'un minut de grau sexagesimal. El paraboloide secundari de 40 metres d'altura i 54 d'ample concentra la llum al capdamunt de la torre on s'arriba als 4000 °C. En el forn s'efectuen tant investigacions experimentals de l'energia solar tèrmica com investigacions experimentals als materials d'avions i naus espacials o purificació de materials per volatilització.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]