Forró

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de gènere musicalForró
OrigenBrasil Modifica el valor a Wikidata
Creaciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Part demúsica per ballar i música brasilera Modifica el valor a Wikidata

El forró és un gènere musical, i també una dansa brasilera, que té els seus orígens a les festes populars de l'interior del nord-est brasiler.

Escultura d'un grup típic de músics de forró a Caruaru

El forró és especialment popular a les ciutats de Caruaru i Campina Grande, on és símbol de les Festas de São João, i en les capitals Fortaleza (Ceará), Natal (Rio Grande do Norte), Recife (Pernambuco) i Maceió (Alagoas) són promogudes com grans festes i duren tota la nit.[1] El forró també és el nom donat a aquestes festes.

La música del forró és tocada tradicionalment per un trio format per un sanfoneiro (acordionista que toca un tipus especial d'acordió de 8 baixos), un zabumbeiro (que toca la zambumba, que és un tipus de tambor) i un tocador de triangle. Posteriorment s'hi han afegit altres instruments habituals en la música popular del segle xx.[2]

El Forró és un conjunt de diversos estils musicals, i no d'un sol. Entre diversos ritmes diferents que són comunament identificats com Forró, es destaquen el baião, el coco, l'arrasta-pé, el rojão, la quadrilha, el xaxado, el xote i el forró dos cumpadre.[3]

El forró ha evolucionat també cap a una música més comercial, anomenada forró electrònic, que incorporar ritmes pop i música electrònica, en un procés similar al que va tenir l'estil sertanejo en els anys 90. En destaquen noms com Wesley Safadão o Pabllo Vittar.[4]

Referències[modifica]

  1. «São João é comemorado com festa em Campina Grande e Caruaru». Jornal Nacional. Globo, 24-06-2017. [Consulta: 2 maig 2021].
  2. «Forró» (en portuguès brasiler). Dicionário Cravo Albin da Música popular Brasileira. Arxivat de l'original el 2020-01-11. [Consulta: 2 maig 2021].
  3. «PROJETO DE LEI Nº 5838, DE 2019» (pdf). Câmara dos Deputados. [Consulta: 2 maig 2021].
  4. Draper, Jack Alden; III, Jack A. Draper. Forró and Redemptive Regionalism from the Brazilian Northeast: Popular Music in a Culture of Migration (en anglès). Peter Lang, 2010. ISBN 978-1-4331-1076-4. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Forró