Fotocopiadora

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Una fotocopiadora

Una fotocopiadora és una màquina que fa còpies en paper de documents i altres tipus d'imatges visuals de manera ràpida i barata. Les fotocopiadores més modernes utilitzen una tècnica anomenada xerografia, un procés sec que utilitza la calor. Les copiadores també poden utilitzar altres tecnologies, com la injecció de tinta, però la xerografia és la més estàndard.

La fotocòpia és el procés amb el qual es realitza la còpia literal d'un document o fotografia creada per mitjans foto-òptics. La fotocòpia per mitjans fotogràfics, com aparell comú en les oficines, existeix almenys des de la segona guerra mundial. El procés era lent i les còpies resistien malament al pas del temps i a la llum, perquè el procés de revelat i fixat era simultani i el resultat no era rentat. Les hi veia àdhuc a la fi de la dècada 1970. La fotocòpia de plànols per heliogravat (plànols blaus) va continuar molt més temps perquè el procés al sec no cap a grans superfícies.

Xerox (del grec "xeros" sec) va introduir el procés d'electrofotocòpia en la dècada dels 60 i durant els següents vint anys va anar reemplaçant gradualment les fotocòpies per procediments fotogràfics així com la utilització del paper carbó, mimeògrafs i altres màquines multicopistes. Està àmpliament estesa en el món dels negocis, l'educació i en mitjans governamentals. S'ha debatut llargament sobre el fet que les fotocòpies vagin quedant obsoletes, a mesura que s'incrementa la creació i distribució de documents digitals, confiant menys en la distribució de documents en paper.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fotocopiadora Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Duran, Xavier. «La fotocopiadora». Sàpiens [Barcelona], núm. 100, febrer 2011, p. 20. ISSN: 1695-2014.