Francesc Alcalá i Llorente

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Alcalá i Llorente
Biografia
Naixement4 maig 1908 Modifica el valor a Wikidata
València Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióeconomista, escriptor Modifica el valor a Wikidata

Francesc Alcalá i Llorente (València, 4 de maig de 1908[1] - ?) fou un economista i escriptor valencià, renebot de Teodor Llorente i Olivares. De família de comerciants, treballa a l'Escola d'Alts Estudis Mercantils de València i després com a funcionari del Banco de Bilbao a Madrid i València de 1926 a 1936.

Políticament participà en la fundació d'Esquerra Valenciana.[2] Durant la guerra civil espanyola treballà com a delegat del Consell Superior Tutelar de Menors del Ministeri de Justícia i (1936) i com oficial al Centre d'Organització Permanent de les Tropes d'Intendència de l'Exèrcit Popular de la República (1938). A les acaballes de la guerra fou delegat a Perpinyà per al Comitée d'Accueil aux Enfants Espagnols i delegat a París del Servei d'Evacuació de Refugiats Espanyols (SERE) el 1939.

Cap al 1942 marxà cap a Mèxic en el vaixell Nyassa amb la seva esposa Pilar Escolano, i al cap d'uns anys es naturalitzà. Allí treballà com a auditor del Banco Continental i com a gerent de la Compañía Mexicana de Seguros La Metropolitana i del Banco Industrial del Estado de México.[3]

Va mantenir contactes amb la Comunitat Catalana de Mèxic i col·laborà en Quaderns de l'Exili. També va escriure poemes en català que foren publicats traduïts al castellà en els llibres Evocación de Valencia i Exilio publicats per l'Editorial Mediterrani, del Casal Valencià de Mèxic,[4] del que en fou un dels fundadors el 1942 i president durant els anys 1990.[5]

Referències[modifica]

  1. Francisco de Paula Alcalá Llorente a geneanet.org
  2. Girona i Albuixec, Albert; Mancebo, Mª Fernanda. El exilio valenciano en América. Obra y memoria. Universitat de València, p. 237-238. «En él pervive y revive el espíritu valencianista, imbuído por una orientación renovadora y de modernidad, pues fue uno de los fundadores de la agrupación "Esquerra (Izquierda) Regional Valencianista"» 
  3. Francisco Alcalá Llorente[Enllaç no actiu] a exiliados.org
  4. La edición catalana en México / Teresa Férriz Roure a cervantesvirtual.com
  5. Girona i Albuixec, Albert; Mancebo, Mª Fernanda. El exilio valenciano en América. Obra y memoria. Universitat de València, p. 234. «El actual presidente de la Casa Regional Valenciana, poeta Francisco Alcalá Llorente...»